"Elk zichzelf respecterend land organiseert tenminste eenmaal per jaar een ma-rathon." Dit is één van de eerste reacties van Michael Klein, voorzitter van de technische commissie van de organisatie van de Eerste Surinaamse Srefidensi Marathon (ESSM). Deze marathon, de eerste in Suriname, is een ongekend suc-ces geworden en heeft qua organisatie, participatie van de bevolking en steun van politie, militiaren en brandweer niet ondergedaan voor marathons elders ter wereld. Suriname's top lange-afstandsloper Steven Vismale (35) deed wat menigeen wel verwacht had. In een tijd van 2.40.49 seconden ging hij als eer-ste over de finish en schreef hiermee geschiedenis als de persoon die de eerste marathon ooit in Suriname heeft gewonnen.
De organisatie mag dik tevre-den zijn over het verloop van dit evenement loop. Van de start tot de finish verliep alles geheel vlekkeloos. Het enige dat ietwat storend was, was het feit dat nabij de finish de aanwezige Parbo Brassband op een gegeven moment de aanwezigen op wat 'entertain-ment' begon te vergasten. Dit maakte dat velen meer aan-dacht voor het optreden van de brassband kregen dan voor de renners die nog moesten binnenkomen. Doordat men zich rond de brassband begon op te dringen ontstond er een ietwat te smalle ruimte waar-langs de atleten zich naar de finish moesten begeven. Dit maakte het succes er echter niet minder om. Voor Klein is het één en al een overweldi-gend succes geworden. "We mogen trots zijn op de natie en het feit dat de Surinamers dit gepresteerd hebben". Klein had vooral lof voor de bewo-ners van Bernarddorp die reeds vroeg in de ochtend langs de weg de renners zaten op te wachten. "De tijd van Visje (Vismale) is heel mooi. Het geeft aan dat het een at-leet is met ontzettend veel doorzettingsvermogen, poten-tie en discipline", zegt Klein over de winnaar. Klein meent dat eraan bijgedragen moet worden dat Vismale naar het buitenland wordt afgevaardigd voor het meedoen op lange afstandswedstrijden. "Hij is nog jong en lange afstandslo-pers gaan nog lang mee", weet Klein. Hij benadrukt dat iedereen er een bijdrage aan moet leveren dat de Srefidensi Marathon volgend jaar weer plaatsvindt. "En elk zichzelf respecterend land organiseert tenminste eenmaal per jaar een marathon", geeft Klein te kennen. Het buurland Guyana heeft de laatste twee jaar ook geprobeerd een marathon te organiseren, maar slaagde hier niet in. Volgens Mike heeft Trinidad & Tobago ook een marathon en buiten het Cari-bisch gebied organiseren Bra-zilië en Puerto Rico ook ma-rathons. Klein spreekt verder zijn dank uit aan het adres van de bedrijven en personen die er geloof in hadden dat de commissie in de organisa-tie van de marathon zou sla-gen.
Nadat omstreeks half vijf 's morgens het startsein voor de 42 kilometer loop nabij het districtscommissariaat te On-verwacht, Para was gegeven, begonnen de lopers de tocht naar de stad (finish DNA/On-afhankelijksplein). Er vormde zich een kopgroep met Vis-male, Jermaine Elskamp, Ra-djinder Pattan en de Guya-nees Kelvin Johnson, waarna Vismale zich later loskoppel-de. Conferencier Cliffton Braam hield het publiek goed warm en Vismale werd om-streeks 07.15 uur onder luid gejuich en applaus binnenge-haald. "A boi tof jongu", "A mang ne du ondro" en "A man gwe libi den trawan", waren enkele van de reacties. Vlak na Vismale kwam de halve marathon loopster De-borah Terbeek (als eerste vrouwelijke ? marathonloop-ster) binnen. Haar tijd was 2.48.42 seconden. De start van de halve marathon, die gewonnen werd door André Joekoe, was bij de St.Wilhel-musschool aan de Indira Gan-dhiweg, ter hoogte van Han-na'slust. Na Terbeek kwamen vervolgens binnen: Kelvin Johnson (2e plaats hele mara-thon) 2.50.15; Radjinder Pat-tan (derde plaats hele mara-thon) 2.51.20; de Fransman Christophe Lesaux (vierde plaats hele marathon) 2.53. 29; Jermain Elskamp (vijfde plaats hele marathon) 2.58. 26. De eerste vrouw die bij de hele marathon over de fi-nish ging was Ageda Venema. Het werd een prachtige eind-strijd tussen Venema, de Gu-yanese Ashanti Scott en Ma-riane Hiralal (3.47.30). Uitein-delijk won Venema met 3 uur en 46 minuten de eindsprint van Scott die, nadat ze over de finish was gegaan, bewu-steloos neerviel. De jongste deelnemer aan de marathon was de 17-jarige Pinas. Hij kwam met een tijd van 3.29. 42 binnen, terwijl Henk Treurniet met zijn 69 jaren één van de oudste deelne-mers was. Hij haakte echter af bij de start van halve mara-thon, dus na 21 kilometer. Treurniet heeft eerder meege-daan aan de marathons van Rotterdam, Amsterdam, New York en San Francisco. De marathon kende als een com-pleet festijn prachtige momen-ten zoals toen de renner Karel van Dijk door zijn vrouw en kinderen met bloemen werd verwelkomd. Op de truitjes had het gezin onder meer "Karel" en "Super Papa" laten drukken. Andere lopers wer-den compleet met aanhang naar de finish begeleid. De marathonloper die omstreeks 09.45 uur als laatste binnen-kwam was Chris Fadigan van Chris Rotishop.
Vismale zelf vindt zijn tijd heel goed, hoewel hij voor een snellere tijd getraind had. In 2001 eindigde hij als derde op de marathon in Guyana. Toen won een Guyanees in een tijd van 2 uren en 48 mi-nuten. Vismale is vol lof over zowel de organisatie als de toeschouwers. Elskamp zegt dat zijn tijd sneller kon, maar ondervond problemen vanwe-ge het feit dat "de weg Para-stad vreselijk hobbelig" is. Hij liep hierdoor gespannen kui-ten en een hamstringblessure op en was daarom genood-zaakt kleinere passen te ne-men. Elskamp zegt dat hij de Fransman voor was, maar dat deze hem later inhaalde. "Ik heb om en bij acht minuten verloren en die zijn zeer kostbaar". Volgens de atleet had hij ook een maand achter-stand in training op de overige atleten. Pattan zegt dat zijn streven was om binnen de top drie te eindigen en dat dit toch wel is gelukt. "Na 39 ki-lometer kon ik mijn benen niet meer optillen, maar ik dacht ik ga toch verder", ver-telt hij. De 24-jarige Johnson zegt dat de Srefidensi Mara-thon zijn eerste officiële ma-rathon is. Hij zegt dat hij zijn vertrouwen dat hij het kan, te-rug wil en daarom vier maan-den in training is geweest. De renners werden na over de fi-nish te zijn gegaan direct op-gevangen. Ze kregen eerst een medaille omhangen en wer-den daarna naar de medische tenten begeleid om eerst af te koelen en daarna medisch be-handeld te worden. De prijs-uitreiking werd omstreeks 10.45 uur verricht. Vismale nam zijn prijs uit handen van president Ronald Venetiaan in ontvangst. Tot de aanwezigen behoorden onder meer van re-geringszijde het staatshoofd, vice-president Jules Ajodhia en de ministers Ronald Assen en Geethapersad Gangaram Panday.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten