zondag 10 januari 2010

Saving Africa’s witch children


Ik heb al veel ellende in de wereld gezien, het meeste gelukkig via de televisie. Als je denkt dat je alles al gezien hebt krijg je ineens een documantaire over kinderen in Nigeria die als heksen worden beschouwd te zien. Het is mensonterend om te zien hoe met die kinderen wordt omgegaan. Het geeft echter ook een goed beeld van hoe ziekelijk het geloof kan zijn, en dat er bepaalde mensen (priesters) de mensen ophitsen om dingen te doen in naam van god.

De documentaire ‘Saving Africa’s witch children’, over kinderen in Nigeria die van hekserij worden beschuldigd, heeft er voor gezorgd dat zij niet meer gediscrimineerd mogen worden. Tegelijkertijd zorgt de film ook voor spanningen in de staat Akwa Ibom, waar inmiddels al verschillende priesters zijn gearresteerd. Het is hen niet langer toegestaan om een kind een heks te noemen. ‘Saving Africa’s witch children’ vertelt het verhaal van duizenden kinderen die door charismatische prietsers als heksen gebrandmerkt zijn. De slachtoffers worden vervolgens gemarteld, vermoord of onderworpen aan vreselijke uitdrijvingsrituelen, die bovendien vaak door hun ouders worden gedaan.



Mary
Eén van die kinderen was Mary, negen jaar oud. Haar ouders verdachten Mary er van dat zij haar jongere zusje had vermoord en tijdens een religieuze bijeenkomst werd zij door een profeet als heks aangewezen. Haar hoofd en lichaam werden overgoten met een bijtende vloeistof en daarna werd Mary in het bos achtergelaten. Mary is slechts een verhaal van al die kinderen die die is overkomen.

De docu uit 2008 bracht deze praktijken onder de aandacht van de plaatselijke overheden, die maatregelen namen om dit soort misstanden in de toekomst te voorkomen. De kinderen worden nu in veiligheid gebracht in het opvangcentrum van het Child Rights and Rehabilitation Network (CRARN). Sam Itauma, president van CRARN, zegt dat de overheid als gevolg van de film, die overigens niet in heel Nigeria is vertoond, het voortgezet onderwijs gratis toegankelijk heeft gemaakt. Bovendien heeft de gouverneur een wet getekend waarin de rechten van het kind veilig worden gesteld. Het opvangcentrum is aangevallen en Itauma zelf wordt bedreigd. De daders willen dat de organisatie hun activiteiten staken en dat ze niet langer aandacht besteden aan de dingen die zij uit naam van God doen. Itauma wil er voor zorgen dat er een wet komt waarin de discriminatie van kinderen wordt verboden en waarin ouders wordehn vervolgd voor het mishandelen van hun kinderen. Ook wil hij dat de eenmaal gearresteerde priesters niet meer op borgtocht worden vrijgelaten. Toen de film in november 2008 in het Verenigd Koninkrijk op televisie werd uitgezonden, heeft de Nigeriaanse overheid de 'Child's Rights Act' aangenomen. Ook heeft zij aangekondigd dat een ieder die een kind beschuldigt van hekserij, 10 jaar gevangenisstraf kan krijgen.
Helen Ukpabio is naar mijn idee de grootste schuldige, het was zij die de primitieve bevolking ophitste. Ze heeft de Liberty Gospel Church opgericht. Door middel van angstaanjagende horrorvideo’s tracht ze het geloof in duivelse kinderen aan te wakkeren. Ze maakt daarbij handig gebruik van een voedingsprobleem. Door slechte voeding kunnen kinderen afwijkend gedrag vertonen. Natuurlijk is Helen Ukpabio hiervan op de hoogte maar ze vertelt iets anders, namelijk dat deze kinderen behekst zijn. Haar kerken zitten boordevol en haar boeken en video’s nemen gretig aftrek. Ouders met geld kunnen de duivel uit hun kinderen laten drijven door een priester van de Liberty Gospel Church. Ze betalen daar omgerekend 200 euro voor.



Joost van der Valk. De Nederlandse filmmaker werkte samen met de Britse Mags Gavan aan de documentaire, Van der Valk en Gavan werken inmiddels aan een vervolg op ‘Saving Africa’s witch children’. In de nieuwe film willen zij aandacht besteden aan de postieve gevolgen van film en proberen om de rechten van de kinderen in Akwa Ibom te beschermen.

Niet te geloven dat er in deze tijd nog zulke primitieve en barbaarse toestanden plaats vinden onder de naam van God.........

1 opmerking:

Anoniem zei

echt vreselijk wat er allemaal in Akwa Ibom gebeurd. ik ben mij er in aan het verdiepen en ik vraag mij nu dus af: weten de priesters dat het inzin is dat kinderen behekst zijn of zouden zij ook zo wanhopig zijn in hun bestaan dat zij werkelijk geloven in de zwarte magie? ik weet het niet. het is natuurlijk heel gemakkelijk om te zeggen, tuurlijk weten zij het het is gewoon een gemakkelijke manier om geld te verdienen. Je moet wel heel onmenselijk zijn om kleine kinderen zoiets aan te kunnen doen toch? de andee kant is dat de ouders zelfs me werken aan de mishandeling, dus zij geleoven er ook echt in. wat denken jullie: weten de priesters dat het inzin is of geloven zij er echt in?