woensdag 18 januari 2006

Shell syndrome

Van de week las ik op het nieuws dat Oliemaatschappij Shell zijn mensen terugtrekt uit Nigeria omdat deze worden aangevallen. Dit gebeurt natuurlijk niet zomaar, Shell heeft een zeer omstreden reputatie in voor Nigeria. In november 1995 werd in Nigeria de populiare schrijver Ken Saro-Wiwa samen met 8 anderen opgehangen door de toenmalige militaire regime. Ken Saro-Wiwa streed een geweldloze strijd tegen de milieuvervuiling in zijn land door oliewinning en voor zijn volk de Ogoni op te komen. Deze groep mensen leven in de sterk vervuilde Nigerdelta. Daarvoor richte hij de Movement for the Survival of the Ogoni People (MOSOP) op. Dit was een doorn in het oog voor de militaire machthebbers en Shell. Ken Saro-Wiwa bracht de milieuvervuiling die zijn land treft door de oliewinning in de internationale belangstelling. Ondanks dat zijn verzet geweldloos verloopt wordt hij meerdere keren gearresteerd en zonder vorm van proces opgesloten. De laatste keer werd hij van moord verdacht en kreeg toen wel een show-proces met de dood tot gevolg.

Tijdens het proces riepen leiders zoals Nelson Mandela, John mayor (Engeland) op om het schijn proces te stoppen en Ken Saro-Wiwa vrij te laten. Shell hield zich publiekelijk afzijdig, en zei dat het bedrijf zich niet in binnenlandse kwesties kon mengen. Tja het kan wel een binnenland naar de verdoemtenis helpen maar verder nee. Het proces kwam Shell eigelijk wel erg goed uit, want al die negatieve aandacht was niet goed voor het bedrijf. Dat bleek ook wel meteen na het vonnis van Ken Saro-Wiwa, er lekten memos waarin Shell erop aandrong bij de militaire autoriteiten om harder op te treden, "to take ruthless action" tegen de lokale bevolking, en de (met name Westerse) pers te weren. Geen achtergronden over de gigantische vervuilingen, een van de belangrijkste redenen van verzet in de Niger delta, als gevolg waarvan de lokale gemeenschappen hun landbouw- en visgronden verliezen. Ook in het geval van de Ogoni, Olomoro en Oleh gemeenschappen gaat het om een 15 jaar durend conflict rond de enorme vervuiling in 1991. Zij voeren al 15 jaar actie tegen Shell om de veroorzaakte schade vergoed te krijgen en Shell zijn rommel te laten opruimen. Later zouden enkele getuigen verklaren dat Shell flink wat druk heeft gezet en zelfs militaire acties finacieel zou hebben ondersteund. Ze deden er alles aan om hun belangen in het land veilig te stellen. Ik vind dat Shell de inwoners moet betalen voor alle ellende die ze daar hebben veroorzaakt, en zeker hun rotzooi moeten opruimen. Verder moeten ze projecten opstarten, die de lokale bevolking ondersteunen, maar waarschijnelijk hebben daar geen oren naar.

Inmiddels wordt Nigeria bestuurd door de democratisch gekozen president Olusegun Obasanjo. Maar nog steeds is de corruptie alomtegenwoordig en profiteert alleen de bovenlaag van de oliewinning in het land. Het grootste deel van de bevolking is straatarm en moet vooral in het zuiden leven op door de oliewinning sterk vervuilde grond. Nu speelt Shell het slachtoffer door zijn werknemers uit het land te halen omdat het onveilig voor hun zal zijn. Maar is dit niet het bekende boontje komt om zn loontje? Geweld is nooit goed te praten maar op een gegeven moment kan de bevolking niets anders. Ze pakken natuurlijk de verkeerden,, dat is altijd zo. Maar stel je eens voor dat je eigen stad of land enorm vervuild wordt door een bedrijf wat miljarden winst maakt? Dat bedrijf heeft goede banden met je overheid? zo goed zelfs dat de overheid een oogje dicht knijpt? Er wordt niet naar je geluisterd en langzaam zie je eigen land naar de verdoemtenis gaan. Ik zal niet zitten afwachten. Het is verder ook erg apart dat een bedrijf zulke invloeden kunnen hebben in landen. Kijk maar toen de Apartheid in Zuid-Arika er nog was, welke bedrijven dat mede in het zadel hielpen. Als je naar Naziduitsland kijkt welke bedrijven daar mede groot zijn geworden door de tweede-oorlog, is dat haast eng te noemen. Maar goed dat is hele andere koek.Veel overheden in armere landen zwichten vaak voor het bundeltje met geld wat bedrijven hun voorhouden, het volk komt pas op een derde of vierde plek.

Dus boycotten dat soort bedrijven..........

Rogier

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik weet van een zekere M. of wel Anonymous die vroeger (toen hij nog principes had) op het punt stond om de slangen bij Shell door te snijden....

Rogiers wartaal zei

tja dat is natuurlijk ook niet echt iets waar mee je iets bereikt

Voor een paar jaar geleden was er in Nigeria een stel jongens die de leiding hadden dicht gedraaid door de druk volgde er een explossie, kortom miljoenen euros schade, Shell wilde dat verhalen op de jongens die straatarm zijn. Maar ja van een kale kip kan je niet plukken :)

rogier

Anoniem zei

lol, jouw blog ziet er anders al ietwat professioneler uit als die van mij :p, maargoed, ik ben beginnend, je moet me vergeven ;)

Groeten,Ellen

Anoniem zei

Tja klinkt bekend dit soort verhalen, Sakhalin heeft er ook al last van. Alleen wanneer je iemand kent die er zit klinkt het toch weer heel anders... Veel te maken met corruptie, bureaucratie van bepaalde landen zijn ook niet zoals het zo moeten.. dat het milieu er slecht aan toe is wil ik niet goed praten maar je hoort ook vaak zat dat de mensen daar zelf voor zorgen door bepaalde acties uittevoeren. Bovendien doet Shell daar vaak meer aan dan dat de bevolking ook ooit maar aan gedacht heeft. er zit dus vaak wel 2 kanten aan een verhaal