zondag 11 mei 2008

Seizoen voorbij


Het is voorbij, het seizoen van FC Groningen wel te verstaan, vandaag werd Groningen in de playoffs uitgeschakeld door het sterkere NEC want nu naar de finale gaat. Op donderdag werd de uitwedstrijd al verloren met 1-0 en vandaag was NEC wederom weer te sterk voor de Groen-Witten, Groningen werd aan de kant gezet met 1-3. Het seizoen is over en voorbij, het is een zeer bewogen seizoen geweest voor de FC. Een seizoen met wisselvalligheden van zeer goed spel tot zeer matig. Een overzicht.

Suarez
Voor het seizoen ook maar een minuut oud was was er al veel te doen geweest om Suarez, de spits uit Uruguay stond onder belangstelling van Ajax. Groningen ging niet accoord met het door Ajax geboden som en daarmee leek de kous af. Helaas is het dat er allerlei ranzige mannetjes rond zulke spelers zitten die voor de spelers hun toekomst uitstippelen. Suarez zou volgens zijn advocaat zowel sportieve als financiële verbetering bewerkstelligen, wanneer hij de stap van FC Groningen naar Ajax maakt. Volgens de directeur van FC Groningen, Hans Nijland, zou Suarez door Ajax aangezet zijn tot de arbitragezaak. Volgens Nijland zou de Uruguayaan zelfs niet eens weten wat een arbitragezaak is. Ajax zou 3,5 miljoen euro voor Suárez over hebben. Inmiddels had Suarez de arbitragezaak ingetrokken en zijn de clubs weer in onderhandeling geweest. Bij dit nieuwe gesprek werd een bod van 6,5 miljoen euro verworpen door FC Groningen. FC Groningen liet Ajax laten weten dat ze Suarez niet laten vertrekken voor minder dan 9,5 miljoen euro. Hierop wil Suárez alsnog een arbitragezaak aanspannen. Die arbitragezaak werd gehouden op maandag 6 augustus 2007. In de nacht van 8 op 9 augustus 2007 kwam de arbitragecommissie tot de conclusie dat Suarez aan zijn contract gehouden dient te worden. Ajax bleek volgens de comissie geen daadwerkelijk sportieve verbetering. Dezelfde dag nog echter kwamen Groningen en Ajax alsnog tot een akkoord. De Amsterdammers betalen een bedrag van rond de 8 miljoen euro voor de Uruguayaan. Dat is fors meer dan Ajax voor de spits wilden betalen.







De competitiestart loopt voortvarend met een 0-3 uit overwinning op NAC, maar de eerste thuiswedstrijd wordt met 0-2 van de Graafschap verloren. De week erop wordt een sterke uitwedstrijd tegen Ajax gespeeld (2-2) waarbij de vervanger van Suarez, Berg 2 maal scoort. Daarna gaat het thuis weer mis tegen Fc Utrecht er wordt dan met 0-2 verloren. Op 20 september 2007 is de eerste wedstijd in Europees verband tegen Fiorentina in een daverende wedstrijd wordt het 1-1, Groningen stond me de rust nog met 1-0 voor door een doelpunt van Lovre. Twee weken later de return in Florence waar ik zelf bij was. 23 uur in de bus heen, sfeermakend in de binnenstad van Florence en s avonds werderom een boeiende wedstrijd. In de reguliere speeltijd blijft het 1-1 (doelpunt Nevland) en de verlenning levert ook niets op. Strafschoppen moeten uitkomst bieden, helaas nemen de Italianen deze beter en is het Europees avontuur van Groningen voorbij. Teleurgesteld en trots aanvaarden we de busreis weer terug naar Groningen. De competitie gaat verder, en in een maand tijd krijgt Groningen twee grote nederlagen te verwerken, eerst wordt er verloren met 5-1 van NEC en daarna nog eens met 5-1 van Roda JC. Een week later wordt dit recht gezet met een schitterende wedstrijd tegen Feyenoord welke Groningen met 3-2 wint. Dit geef de wisselvalligheid geod weer want 3 week er voor verloor Groningen kansloos in Rotterdam van Feyenoord in de beker met 3-1. In november doet Groningen nog goed mee boven in de ranglijst, al wordt er wel op ee schandalige manier verloren van aartsrivaal Heerenveen (4-2). Ondanks de soms forse nederlagen wordt er ook gewonnen van Heracles, Psv, Willem 2 en Sparta.




De winterstop
De winsterstop.met daarin de tussentijdse transferperiode blijkf funest voor Groningen te zijn. Ajax is op rooftocht en probeert zijn directe tegenstanders zodanig te verzwakken dat zij daar gaan last meer van hebben. Ajax doet een bod op Silva, en net als bij Suarez weigert Groningen hier op in te gaan. Het ratje Silva weigert vervolgens om te trainen en te spelen waardoor de sfeer goed verziekt wordt. Helaas krijgt Silva zijn zin en voetbalt hij per januari bij Ajax. Net alsof dat nog niet genoeg is verkast Lindgren welke een vaste waarde was voor Groningen ook naar de club uit 020, dit omdat hij een clausule in het contract had die weg mocht voor een gelimiteerd bedrag als Ajax zich zal melden. Ondertussen bljven clubs rammelen aan de Groningse poorten. Het Engelse Fullham wil Nevland inlijven en Nevland ziet dit zelf als zijn kans van zijn leven om in de Engelse competitie te spelen. Na moeizame onderhandelingen komen beide clubs tot overeenstemming. De transfeerperiode heeft nog geen maand geduurd maart richte als ware een slachting aan in de Groningse selectie. Clubliefde schijnt men niet meer te kennen en is het grote geld waar het allemaal om draait. Maar ja iederen kiest een werkgever waar hij het meest kan verdienen, maar zoals de heren Suarez en Silva hebben gedaan verdient zeker geen schoonheidsprijs, maar ja dat zal wel de Zuid-amerkaanse mentaliteit zijn.
De selectie is verzwakt door het wegvallen van de bovengenoemde spelers en de vele blesures waar allerlei spelers mee te kampen hebben. In de transfer periode wordt als vervangers Powel (de Graafschap) Matias Cahais (Boca Juniors) en Siep de Roover (Sparta) aangetrokken. Een elftal wat op alle fronten inleverde kon eenvoudigweg niet het niveau halen als van voor de winterstop.Van de laatste 10 wedstrijden in de reguliere competitie worden er maar 3 gewonnen. Intussen zijn de wedstrijden druk bezocht en het is merkbaar dat Groninngen leeft, door de eerdere goeie prestatie staan ze volop in de belangstelling. De Groningen fanactis hebben hem 5 jarige bestaan welke gevierd wordt met megadoeken welke op alle tribunes ontrold worden. Door de Groningen fanatics is de Euroborg een echte Groen-Witte thuishaven geworden.





Tribunebrand
De laatlste thuiswedstrijd is die tegen Ajax, de altijd al beladen wedstrijd is extra druk komen te liggen door het vertrek van 3 spelers naar Ajax in 1 seizoen. De harde kern laat shirtjes drukken met Fuck Ajax. De Groningen fanatics hebben een gigantische sfeeractie geregeld. Vanaf de noordcurve zullen er bij de spelers opkomst 12.000 wc rollen door de lucht gaan. De hele tribune ligt bezaaid met wc papier. Door een stel onverlaten die met brandende wcrollen gooien ontstaat er brand en staat de noordzijde in mum van tijd in brand. Stoeljes welke als brandveilig verden beschouwd branden als fakkels. In de paniek die er onstaat vallen er 28 gewonden. De wedstrijd wordt gestaakt en later in die week gespeeld. Fc Groningen is wereldnieuws met de brand welke veel minder had kunnen aflopen. De zaak is nog in onderzoek bij de KNVB.en overheid.
Kortom een seizoen met allerlei gebeurtenissen in zowel postieve als negatieve zin. Positief zijn de ontwikkelingen die de spelen Tom Hiariej, Marcus Berg en Ondrej Svejdik hebben door gemaakt. Berg is de clubtopscoorder met 14 doelpunten in de competitie, de andere jongens zijn nog jong en daar kunnen we heel wat van verwachten. Negatief vindt ik toch wel de inbreng van Nijland, de jongen mag jong zjn maar die lijkt zich niet echt verder te ontwikkelen, is kampioen in het missen van kansen dus ben benieuwd hoe het daar mee zal aflopen. Brain van Loo de keeper ben ik absoluut geen fan van, te makkelijk worden er doelpunten weggegeven, en makkelijke ballen zijn voor hem al snel erg moeilijk. Wil Groningen doorgroeien naar de (sup)top dan zal het toch wel een goeie keeper moeten hebben welke vertrouwen uitstraalt en veel ballen pakt. Voor komende seizoen hopelijk een paar goeie versterkingen erbij, uitbreiding van de euroborg en verder noodzakelijke groei zodat Groningen ook boven in mee kan blijven doen.



1 opmerking:

Anoniem zei

Sorry voor het elimineren van FC Groningen uit de play-offs. (ook namens NEC).