zaterdag 13 augustus 2005

13 augustus 2005 Normen en Waarden

Er wordt altijd veel gesproken over normen en waarden en dan vooral door dit kabinet. Praten er over is leuk maar wat levert het op? niets dus, want wie kan er eigelijk wat aan doen? Je kan moeilijk als regering regeltjes instellen en er sancties opleggen aan personen die zich niet aan de normen en waarden houden. De grens voor normen en waarden is bij elke persoon weer anders. Wat de een vindt of doet hoef de ander ook nog niet te doen toch? Je kan als overheid allerlei spotjes bedenken om mensen te wijzen op asociaal gedrag. Maar wat helpt het als de een effe door rood rijden niet als asociaal gedrag bestempeld? Juist heel moeilijk dus.

Waar naar mijn inzien ook veel aan normen en waarden vervaging wordt gedaan is op de site van de Telegraaf. Sindskort hebben ze een idee gekopieerd van het Dagbladvanhetnoorden. Je kan namelijk onder bepaalde artikelen (niet onder alle) een reactie plaatsen. Je kan bv geen reactie plaatsen onder een artikel dat over de huishoudbeurs gaat in Utrecht, maar je kan wel een artikel plaatsen onder het artikel Dat Verdonk zich niet verantwoordelijk voelt als een van de hongerstakers zal overlijden. De Telegraaf snijdt zich hiermee letterlijk in de vingers, want ik weet nu voor mezelf dat ik er nooit maar dan ook nooit geen abbo op zal nemen. Want als je zo sensatie belust bent dat je zelfs niet meer denkt normen/waarden en fatsoenlijkheid ben je als krant diep geschonken. Bij dit artikel over de hongerstakers zijn in een korte tijd iets van 250 reacties geplaatst, de meeste lezers zijn niet bij machte om inhoudelijk te reageren op een artikel en dan krijg je dus kreten zoals:

jammer dat ze gestaakt zijn,van mij hadden ze mogen verhongeren! Moet de rest van die asielzoekers een voorbeeld aan nemen.

laat ze maar creperen

Jammer dat ze stoppen met hun staking anders was het probleem snel opgelost. Verdonk is een topper.
Stumpers, als het aan mij lag kregen ze nu ook geen eten meeer!

"hongerstakers": GA EENS AAN HET WERK!

zal me zo worst zijn van mij mogen ze creperen ook

Zo zijn er nog een tal van voorbeelden te noemen die je zoal tegen komt in de reacties van lezers. Het DVHN heeft nog een soort van controlerende functie, al hoewel die vaak ook de grootste soort van onzin plaats van lezers maar dat is dommigheid en die reacties kunnen nog net. Wat de telegraaf doet is naar mijn idee alles plaatsen van Jan met de korte achternaam schrijft. Infeite doen ze aan stemmingmakerij. Aan de ene kant zijn ze wel zo open om te laten zien waar het gemiddelde niveau ligt van hun lezers, dat daar vele anderen er op afknappen deert hun schijnbaar niet. Als ze slim zijn schaffen ze dat reactiegedoe vandaag nog af, zodat hun krant niet het speelbal voor allerlei onbezonnen en niet tot 10 kunnen tellende figuren wordt. Maar ja het zal altijd een sensatiekrant blijven die in een adem genoemd kan worden met Story en Prive. Maar dat ze als insrument laten gebeuren voor normen en waarden vervaging is wel erg triest.

Hoezo een wakkere krant??????

Rogier

Geen opmerkingen: