zondag 27 augustus 2006

Marathonday

Ik vlak voor de start op het Hereplein


Vanmorgen vroeg uit de veren, want vandaag was het de marathonday voor mij. Met de vroeg opstaan had ik geen moeite mee, want veel geslapen heb ik ook niet echt. Het weer lijkt goed te zijn. Nadat ik mijn rituelen heb afgewerkt begeef ik me rond 9 uur richting start. Onderweg valt er nog een drinkflesje kapot, hopelijk is dit geen voorteken dit zorgde er wel voor dat ik nog effe weer naar huis moest. Onderweg bij de finishpunt Henk getroffen een mede hardloopfanaat. Samen lopen we rustig op naar de start welke op het Hereplein is. Het is al lekker druk, tot mijn verrassing is mijn vader er ook al. Hij maakt voor het nageslacht nog de nodige foto’s. Dan kom ik een andere hardloper tegen die precies hetzelfde singelet (oranje) aan heeft, op zich is dat niet zo bijzonder maar wel dat hij net als ik ook Rogier heet. De spanning giert door mijn lichaam als Harm Noor aangeeft dat er nog 1 minuut te gaan is voor de start. Die minuut lijkt lang te gaan duren en opeens klinkt daar het startschot. Met dat startschot begint voor mij de zevende marathon, een speciale marathon in veel opzichten. Lopen in je eigen stad is natuurlijk altijd speciaal, en omdat ik door blessures en gebroken pink werd geplaagd is dit tevens ook mijn eerste wedstrijd. De afgelopen dagen had ik er veel over nagedacht of ik dit wel kon, na veel gepieker had ik met mijzelf afgesproken dat ik gewoon zal gaan lopen en wel zal zien waar de benen gingen stranden. Ver in mijn achterhoofd wist ik wel dat ik tot het uiterste zal gaan en waarschijnlijk de finish wel zal halen.


De start van de eerste Groningenmarathon

Nadat het startschot had geklonken kwam de meute als snel in beweging en ik begon rustig aan mijn 42,2 km. De hele startte tegelijkertijd met de halve alleen de halve start op het andere baanvak zodat het niet te druk zal worden in het begin. Ik vond het wel prettig lopen en het aantal deelnemers lag rond de 1800 zoiets zodat je al gauw lekker kom lopen. Wat ook wel grappig was dat de eerste deel van de route van ongeveer 5 km de omgekeerde parcours was van de populaire Vier mijl die in oktober gelopen wordt. Ik zal wel effe iets meer lopen dan vier mijl namelijk 36 km meer! Onderweg loop ik samen met een jongen op die ik ken van chatnrun we babbelen wat en het gaat lekker. In Haren begint het voor het eerst flink te regenen waardoor ik genoodzaakt ben om mijn gehoorapp uit te doen. Dit zorgt er voor dat ik zonder stereo verder moet. Dan lopen we langs het Hoornse meer over de Hoornsedijk dit is voor mij een bekend gebied omdat ik daar veel van mijn trainingen afwerk. De vertrouwde omgeving zorgt er voor dat ik lekker kan lopen. De jongen van chatnrun raak ik hier ergens uit het oog. Onderweg kom ik veel bekenden tegen uit het hardloopwereldje die dan erg klein blijkt te zijn. Na ongeveer 15 km gelopen te hebben komen we via het stadspark weer in de stad en er zijn steeds buien waardoor je niet alleen nat wordt van het zweten maar dus ook van de regen. Op een lekker tempootje van ongeveer 5,30 min per km loop ik door de Herestraat, daar waar ik mijn jongste zus tegenkom, ze loopt te zwaaien en te roepen en gelukkig voor haar krijg ik het op tijd door. Dan kom ik in de waagstraat, het Italiaans ogend straatje staan veel mensen waaronder mijn ouders, hier is ook het splitpunt voor de halve en hele marathon, ik neem logischerwijs de afslag met het bordje 42,2 km en wordt nu ook steeds meer aangemoedigd door de toeschouwers die mijn naam roepen, en dat is niet omdat ik zo erg bekend ben in de stad maar omdat de namen van de hardlopers op het startnummer staat vermeld.



Nabij de halvemarathonpunt in de Waagstraat

De halve marathon gaat in 1 uur 59 dus nog net binnen het uur. Ondertussen heb ik mijn gehoorapparaten er weer in gestopt want het was droog geworden, maar het kost wel tijd. Ik loop dan een stuk op met de pacers van 4 uur, in de groep bevindt zich ook die andere Rogier om het lekker verwarrend te laten worden ga ik naast hem lopen. Via het UMCG lopen we de busbaan op, gelukkig voor ons gieren de bussen nu niet voorbij. De busbaan loopt over een pukkel van een brug welke je goed in de benen ging voelen. Ik bleef lekker in de groep van vier uur lopen. Het tempo lag me wel totdat de regen weer de spelbreker moest zijn, weer moest ik stoppen om mijn gehoorapp op te bergen, en logischerwijs stopt zijn groep natuurlijk niet om op mij te gaan wachten. Nadat ik daar klaar mee was waren ze al beetje te ver om hun nog bij te halen en dat zal ook ten koste gaan van mijn kracht. Dus liep ik weer lekker voor mij zelf. Onderweg kwam ik nog steeds bekende lopers tegen. De verzorgingposten waren goed voor elkaar, je kreeg flesjes water van een halve liter, en voor de rest had de organisatie het ook goed voor elkaar. Bij de 27 km punt stond tot mijn verrassing een oom (Benny) van mij langs te kant, hij was op de fiets en begeleide me vanaf dat punt tot bijna het einde. Dat was wel fijn om iemand naast je te hebben fietsen die praatte en het water voor me bij zich hield. Inmiddels waren we Groningen weer uit gelopen, en kwamen nu door het dorpje Zuidwolde, daar was het hele dorp uitgelopen en veel mensen riepen mijn naam en dat maakte samen met de band een niet te vergeten plaatje. Inmiddels begon ik mijn bovenbenen wel te voelen en dat zal alleen nog maar erger worden. Na 30 km welke ik in 2:52 gelopen heb kwam er een steile lange heuvel, daar stonden ook allerlei mensen op om je aan te moedigen maar was ook een aanslag op de benen. Veel lopers liepen hier, ik besloot gewoon door te lopen want als je steeds stopt wordt het alleen maar zwaarder op. Langzaam kwam de stad weer in beeld, voor ik in de stad kwam moest er nog een viaduct overwonnen worden, voor veel lopers wat dit teveel van het goede en kregen spierpijn en kramp in de kuiten, om te voorkomen dat ik dat ook zal krijgen liep ik met een wat lagere tempo dan voorheen. Dit ging wel redelijk goed al was het wel een forse belasting op mijn spieren.

Bij elke drinkpost ging ik effe lopen om rustig wat te drinken, dat had ik beter niet kunnen doen want het werd er alleen maar zwaarder op. Rustig liep ik door en kwam in de door mij zo bekende omgeving de kerklaan, Noorderplantsoen het was jammer dat hier niet zoveel mensen stonden want vooral in het laatste stuk heb je wel effe aanmoedigen nodig. Langs het rietdiep begon het zwaarste stuk van de hele marathon. Want de weg bestond uit grote keien, en de meesten liepen dan ook op het voetpad. Maar steeds op en af gaan van het voetpad wat je voeten erg kwelde en het begon ook onheilsspellend te sputteren. Dat gesputter mond circa 3,5 km voor de finish uit in een heus zware onweersbui uit. In de Westerhaven weer snel de gehoorapp in en zakje gestopt en in die laatste km werd ik nog effe klets en kletsnat. De spieren werden nog stijver en kouder dan ze al waren. Tja het hoort erbij maar erg prettig was het niet maar gelukkig kende ik het parcours op mn duimpje en wist ik precies nog hoeveel ik nog moest lopen. Na de laatste bocht te hebben genomen kwam de vismarkt in zicht waar tot mijn verbazing toch nog aardig wat mensen stonden, al zag ik meer paraplus dan mensen ik liep door ik heb het gehaald! Ik hoorde de mensen mijn naam schreeuwen terwijl ik niet eens mijn gehoorapp in had. In de stromende regen volbracht ik mijn missie, mijn persoonlijke missie was een afrekening met alle pech waarmee ik te kampen had dit jaar op hardloopgebied. Mijn eindtijd van 4 uur 11 is geen PR maar dat was ook niet te verwachten. Het is wel mijn vierde tijd op de marathon dus wat dat betreft ben ik er wel tevreden over. Ik ga deze thuiswedstrijd zeker weer een keer lopen en dan hoop ik dat ik me fatsoenlijk kan voorbereiden om zo een strakkere tijd te lopen. Wat de organisatie betreft een dikke pluim, dit was de eerste keer dat de Stad Groningen Marathon gelopen werd en dan is het altijd maar afwachten of alles goed verloopt. Misschien tot volgende jaar!!!!

Kletsnat over de finish

Mijn tussentijden op de marathon
10 kilometer 56:51
20 kilometer 1:52:07
Halve marathon1:59:15
30 kilometer 2:52:12
40 kilometer 3:57:25

Meer fotos zie je aan door boven in het menu FOTOS 1 aan te klikken

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie thuiswedstrijd man, ik heb diep respect voor je prestatie!

Anoniem zei

goed gelopen!! En een negative split! gefeliciteerd.

Anoniem zei

Had ik al gezegd dat ik het geweldig vind? Je bent een kanjer!Wat een prestatie met zo'n voorseizoen!