woensdag 26 maart 2008

Thina Simunye (wij zijn samen)




Vanavond op ned 2 een documentaire gezien over een weeshuis in Zuid-Afrika. Op het platteland van de provincie KwaZulu Natal in het oosten van Zuid-Afrika staat weeshuis Agape, een thuis voor zo'n veertig kinderen. Hier komen kinderen terecht van wie hun ouders zijn overleden aan aids, ieder kind heeft haar/zijn eigen verschrikkelijk verhaal. Aids is een vreselijke epidemie welke vooral Afrika (oostelijk) treft. Er zijn maar liefst 12 miljoen kinderen in zuidelijk Afrika die wees zijn geworden door aids. Ondanks alle verschrikkingen zijn het kinderen vol levenslust, vrolijkheid en zorgzaamheid en dat is in de documentaire ook goed te zien. Deze kinderen zijn hoe gek het ook klinkt nog goed terecht gekomen ook. In het tehuis krijgen ze onderdak, zorg, krijgen liefde en worden voorbereid op zelfstandigheid. Begin 2005 maakte een grote brand het weeshuis onbewoonbaar, en was het weeshuis alles kwijt wat ze bezaten. De kinderen en hun begeleiders waren gedwongen in veel te kleine zeecontainers te gaan wonen.

De kinderen van Agape beschikken over een bijzonder talent. Wanneer het weeshuis hulp of een donatie ontvangt, uiten ze hun dankbaarheid door te zingen. Zingen is voor hun een uitlaatklep voor emoties, ze zingen als ze verdrietig en vrolijk zijn. Maar ook wanneer ze gaan eten, slapen en andere dagelijkse dingen. Zingen hoort bij het Afrikaanse leven, door dat veel mensen geen radio of instrumenten bezitten, zingen ze vaak met elkaar als een vorm van vermaak. Zeg nu zelf je kan beter 10 mensen aan het zingen hebben dan aan het praten toch? De mensen daar waren zo van het gezang onder de indruk dat het Simunye project er voor zorgde dat de kinderen een cd konden opnemen. Het resultaat is 'Thina Simunye', wat betekent 'Wij zijn samen'. Een geniale CD met bijzondere muziek. De muziek is indrukwekkend vooral als je bedenkt dat de jongste pas 7jaar was tijdens de opnames. De kinderen zijn door hun zang zelfs in Amerika beland met de bedoeling geld in te zamelen voor het weeshuis, en hebben samen met oa Paul Simon en Alicia Keys, en de laatste zei: "The CD was so beautiful and pure, I laid there and listened to it all night". Het is mooi om te zien dat na zoveel ellende er toch nog iets moois gebeurt met deze kinderen.....



Stichting Uthando steunt weeshuis Agape, zie voor meer informatie hun website. Via de website kan je ook de cd bestellen.
http://www.uthando.nl/uthando/


Zie voor meer informatie over de documentaire:
http://wearetogether.org/

Geen opmerkingen: