woensdag 16 januari 2008

De ware vijanden

Elke voetbalclub heeft zijn eigen aartsvijanden, welke op een zo sportief mogelijke manier bestreden dient te worden. Voor de Groningersupporter staat Heerenveen en Twente bovenaan, en bij die clubs staat Groningen bovenaan het lijstje van vijanden. Helaas is in het verleden maar al te vaak gebleken van onsportieve rivaliteit tussen de clubs. Wat maakt het uit of je een groenwit shirtje draagt of een met rode clubkleuren? De rivaliteit tussen voornamelijk Groningen en Twente dient alleen op sportief vlak plaats te vinden. Met Heerenveen ligt het anders, want alles want alles wat achter de Fryse grens zit is per definitie niets, en andersom wordt er ook zo over gedacht. Deze rivaliteit verloopt tot nu toe zonder noemenswaardige problemen. Sterker nog tot voor kort kwamen er vanuit beide kampen zeer ludieke acties. Met Twente was/is het dus wel anders, veel geweld en andere rotzooi. Dit is erg jammer vooral als je bekijkt dat beide clubs veel van elkaar weg hebben. Beiden hebben hondstrouwe aanhangers welke altijd veel sfeer in het stadion brengen. We mogen hierdoor niet de ware vijand uit het oog verliezen.

Die ware vijand is Ajax, niet de spelers of de supporters maar de bestuursleden. Dezen hebben van wat ooit een echte voetbalclub een troosteloze commercieel bedrijf van gemaakt. Ze staan zelfs beurs genoteerd dus hoezo voetbalclub?, waarvan de aandelen bij elk verliespot in punten achteruit gaan om weer een week later bij winst om hoog te klimmen. Gaat het hun niet zoals het volgens hun moet gaan zijn ze niet vies van vuile en achterbakse spelletjes. Op een sluwe wijze wordt contact gezocht met de managers van spelbepalende spelers van concurrenten zoals Groningen en Twente het zijn. Vorige jaar gebeurde dat met Suarez. De arbitragecommissie moest er aan te pas komen in de zaak Suarez. Leukste dat Groningen die zaak won, de commissie oordeelde dat er geen sportieve verbetering was wanneer er sprake zal zijn van een overgang naar de club van 020. Desondanks vertrok hij toch naar 020. Nu speelt het met Silva (Groningen) en Engelaar (Twente)in deze korte transferperiode . Deze transferperiode is echter alleen bedoeld om langdurige gebleseerden te vervangen en niet om je directe tegenstanders te verzwakken. Tenminste met die insteek is die transferperiode ingelast een x aantal jaar terug. Met een moeiljk woord voor de voorzitter heet dat competitievervalsing, want dat is het en niets anders. Managers maken zich hier ook schuldig aan, want die ruiken alleen geld, veel geld en laten de speler tot het uiterst gaan om bij hun club weg te kunnen. Een uiterst beschamend geval is dat van Alves van Heerenveen, en soap waar geen einde aan lijkt te komen. Van mij mag die Silva weg bij Groningen en het liefst zover mogelijk, want van trouw aan de club heeft hij nooit van gehoord, daar hebben helaas wel meer Zuid-Amerikaanse voetballertjes last van. Silva is het dragen van het Groningen shirt niet meer waardig.

Dubieuze voorzitters en gladjakkers van managers zijn onze ware vijanden, ons, zij die het voetbal en zijn club een warm hart toedraagt. Op den duur maken dit soort lieden het voetbal totaal kapot, en dat mag nooit gebeuren.........

Geen opmerkingen: