dinsdag 10 mei 2005

9 mei 2005 Neks no fout

Vandaag las ik in het amnesty blad een stuk over Suriname en de aanstaande verkiezingen. Einde van deze maand de 25ste als ik het goed heb worden er weer verkiezingen gehouden in Suriname. De opvallenste deelnemer aan deze verkiezingen is ongetwijfeld Desi Bouterse. De man die middels door een staatsgreep in de tachtiger jaren aan de macht kwam en daar ook een tijd op zn kroon bleef zitten. Samen met zijn partij NDP maakt hij kans om hoge ogen te gooien. Dat is een opmerkelijk want Bouta is immers bij verstek veroordeeld voor drugstransporten en is de hoofdverdachte in de zaak van de decembermoorden.

de machtsovername

In februari 1980 kwam een oud conflict tussen regering en beroepsmilitairen over de oprichting van een vakbond tot uitbarsting, wat uitliep op een militaire staatsgreep (25 februari1980). De burgerregering verdween en een aantal van de opstandige militairen, ondermeer Sital en Desi Bouterse, vormde een Nationale Militaire Raad (NMR), die verklaarde de macht overgenomen te hebben. Zij kondigden aan dat zij de corruptie willen beëindigen en belangrijke hervormingen willen invoeren. President Ferrier was aanvankelijk bereid de staatsgreep min of meer te legaliseren op voorwaarde dat er een burgerregering zou komen. Deze werd half maart gevormd en geplaatst onder leiding van Chin A Sen, een vooraanstaand lid van de PNR. Half mei aanvaardde het parlement een machtigingswet, die de regering verstrekkende bevoegdheden gaf en de rol van de volksvertegenwoordiging sterk verminderde. In de volgende jaren kende Suriname regeringen van verschillende signatuur. Wel hadden de militairen onder leiding van Desi Bouterse ( 'Bevel') het laatste woord. Een dieptepunt vormden de decembermoorden van 1982, waarbij vijftien prominente oppositieleden door de militairen werden geëxecuteerd. Een goed beeld van hoe de decembermoorden precies tot stand kwam en hoe Bouta er bij betrokken was laat de film Parbopapers zien.
Verder is Bouta ook betrokken geweest bij een ander dieptepunt namelijk Moiwana. Moiwana is een voormalig bosnegerdorp in het district Marowijne in het oosten van Suriname. Op 29 november 1986, tijdens de Binnenlandse Oorlog tussen het Surinaamse leger en het junglecommando onder leiding van Ronnie Brunswijk, vond er een slachting plaats, die bekend staat onder de naam 'Moiwana'86'. Daarbij kwamen ca. 50 mensen om, waaronder zwangere vrouwen en kinderen. De overlevenden vluchtten met duizenden andere bewoners van het binnenland over de rivier de Marowijne naar het buurland Frans-Guyana.

drugshandel

Bouterse is door een Nederlandse rechter veroordeeld tot 11 jaar cel voor het organiseren van drugstransporten. In de periode 1989 tot 1992 aldaar over veel macht, ook buiten strikt militaire aangelegenheden. Zo konden personen die uitvoer van cocaïne, in het bijzonder naar Nederland, in feite niet buiten verdachte om. Daarbij stimuleerde hij die export, liet hij tevens partijen voor zijn eigen rekening verzenden en gaf hij leiding aan de vervaardiging van cocaïne in laboratoria in het binnenland van Suriname. Zo vader zo zoon lijkt het in de familie Bouterse, want zoonlief is onlangs nog curacao uit gezet omdat hij zonder geldige papieren op het eiland verbleef, in Suriname zelf werd hij gezocht voor diefstal van wapens bij de overheid. Een deel van de wapens is vermoedelijk doorverkocht aan Colombiaanse rebellen in ruil voor cocaïne. Tegen Dino Bouterse loopt een internationaal opsporingsbevel.

Het is helemaal opmerkelijk dat de oud-dictator nog enig invloed lijkt te hebben onder de Surinaamse bevolking. Vooral wanneer je bekijkt wat er in het verleden zoal plaats heeft gevonden. Na de staatsgreep heeft hij Suriname in ernstige economisch verval en afzondering gebracht. De regeringen na de periode van Bouterse worstelden nog altijd met de naweeen daarvan. Men vergeet waarschijnelijk dat je met niets ook niets kan opbouwen. Misschien de steun voor Bouta uit een bepaalde tak van de bevolking komt, of van mensen die het goed hadden onder het bewind van Bouterse. Ik denk dat het beste te vergelijken is met de opkomst van Fortyn in Nederland, hier in Nederland. De LPF speelde ook handig in op de onvrede van veel mensen hier, zo zal NDP het zelfde doen in Suriname. Op onvrede inspelen is heel makkelijk en vooral in Suriname waar nog veel te verbeteren is. Dat het bepaalde mensen trekt wordt wel duidelijk wanneer Philomena Bijlhout voor de LPF in de regering van Balkenende1 moest aftreden nadat ze gelogen had over deelname aan de volkmilitie van Bouta na de decembermoorden. Verder kan de bemoeienissen van buitenaf ook een rol spelen. De VS heeft al aangegeven dat ze niets met Suriname te maken willen hebben wanneer Bouta aan de macht komt. De Nederlandse bemoeienissen zijn wel bekend. Bouterse heeft altijd geprobeerd om de touwtjes weer in handen te krijgen, eerst speelde hij een slim spelletje met zijn NDP stroman Wijdenbosch, maar die ging op den duur zijn eigen weg. Waarom doet Bouterse nu zo zijn best om weer aan de macht te komen? Mogelijk speelt bij Bouterse zijn ambities een rol dat hij als president immuun zal zijn voor strafvervolging. Bouterse de revolutinar vindt zichzelf een kruising tussen Anton de Kom, Fidel Castro en Che Guevara. Dat is natuurlijk een lachtertje van het eerste uur.Ik denk dat Bouterse nog heel veel feestjes met alles er op en er aan moeten organiseren om straks voldoende kiezers te trekken, want welke serieus denkende Surinamer zal op 25 mei op Bouta gaan stemmen???? (want eten kan je thuis ook) Wanneer dit zal gebeuren voegt Suriname zich in een adem bij de andere schurkenstaten (als Columbia) in Zuid-Amerika en zal het Suriname nog verder terug in de tijd werpen.


Neks no fout??

Rogier

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het probleem is dat westersen zich al snel beter voelen dan niet-westersen, zo ook hier. Ja, Desi Bouterse is (hoofd)verdachte in verschillende zaken, maar is hier ook duidelijk bewijs voor? Over het algemeen gaat het als volgt; Men hoort wat, kijkt over wie het gaat en men kiest meestal de kant van de bekende of de sterke. Ik vind Bush en de huidige oorlog een goed voorbeeld, Bush weet mensen zo op te zwepen dat vele landen zich achter hem scharen terwijl deze oorlog niet zo erg had hoeven zijn. In de WOII wist Amerika ook een 'mooie' oorlog in Vietnam te beginnen en iedereen deed er vrolijk aan mee, tot men zijn eigen ogen open deed. Che Guevara nam het op voor zijn volk, Amerika voelde zich echter bedreigd door het communisme (wat niet per se Slecht hoeft te zijn) en liet hem vermoorden. Ik denk dat zolang er geen duidelijk bewijs is voor de zogenaamde daden van Desi Bouterse, wij ook niet over hem kunnen oordelen, wij Nederlanders zitten ook ver weg van Suriname en in in die afstand heeft de waarheid genoeg tijd gehad om zich te vervormen. Bovendien zal een land als Suriname nooit de wereld over kunnen nemen.

Anoniem zei

Ik wil hier niets goedpraten, want dat zou ik ook niet kunnen. Maar wat hier boven geschreven staat ben ik het helemaal eens"Buch"is slecht en dat weet iedereen. mensen word toch eens wakker, Buch heeft meer mensen vermoord dan wie dan ook!! Moet het erg zijn dat Amerika niets met Suriname te maken wil hebben, wees juist blij!! alsof Amerika zo'n geweldig land is, verdiep je daar maar eens in dan zal je zien wat je daar tegenkomt(Suriname is nog steeds mooier).
Probeer niet altijd voor de sterkste te kiezen uit macht en rijkdom en heb inderdaad niet gelijk je woordje klaar als je "denkt!" dat je weet waar je het over hebt.
Waar zijn nu de nederlandse ministers die samen met Bouterse thee aan het drinken waren, laten we die er ook even bij halen. Zo zie je maar weer, de blanke trekken altijd aan het langste eind, en zo is dat altijd geweest komen wij er weer mooi onderuit.
Hiermee wil ik een ding duidelijk maken en dat is dat mensen is voor een keer in hun eigen hart moeten kijken en kies niet gelijk de weg van de meeste weerstand, daar zit ook bedrog tussen.