zondag 13 april 2008

De groene hel brandt!



Vandaag stond de beladen wedstrijd tussen FC Groningen – Ajax in de Euroborg op het programma. Met 14 graden was het heerlijk voetbalweer. Na aankomst in het stadion zochten mijn pa en ik ons vertrouwd plekje in vak F weer op. Heerlijk genietend van de zon en de sfeer, want vooral dat laatste was al voor de wedstrijd aanwezig. De fanatieke aanhang had een sfeeractie op touw gezet. Deze bestond uit het gooien van wcrollen bij de spelersopkomst. Het viel mij meteen al op de grote hoeveelheid wcrollen er voor handen waren (namelijk 3 rol per stoeltje). Iedereen was al druk aan het gooien met die wcrollen, de tribunes acht het doel lagen al snel bezaaid met wcpapier. Bij de doelen is er een beginnend brandje wat met wat emmertjes water geblust leek te worden.






De spelers komen het veld op en de rest van de wcpapier wordt uit gerold alsmede een groot doek met de tekst ‘’ Noord Gestoord ‘’ even later zal blijken dat die woorden wel heel waar zijn voor sommigen in het vak. Het gaat ineens mis, door een aanwakkerende wind slaan de vlammen in het papier en binnen mun van tijd staat de gehele tribune in de brand.Zelfs het wcpapier in de lucht brandt, de groene hel staat in brand! Iedereen wil dan tegelijkertijd weg en lopen ook overal heen waar het kan. Mijn vader en ik moeten dan ook als de sodemieter maken dat we wegkomen. Even vergeet ik bijna mijn jas maar weet die nog te pakken. De hitte is enorm geworden en verschillende stoeltjes staan in brand. Er heerst grote paniek op de tribune iedereen baant een weg naar zijn veiligheid, dit gaat gebaard met duwen en trekken. Toch zijn er nog idioten die het nodig vinden het vuur aan te wakkeren! Er is een enorme rookontwikkeling vanwege de kuipstoeltjes die branden, ook lijkt het nog steeds heter te worden. Anders dan de grote meute lopen we net in omgekeerde richting tot we op een veilige afstand van de brand staan.





Er staat een grote groep supporters op het veld die zich door over de omheining te klimmen zich in veiligheid hebben gebracht. Al gauw houden die ‘ supporters ‘ zich met die van de Ajax bezig. Een grote chaos waar geen einde aan lijkt te komen. Ik had veel verwacht in deze wedstrijd maar dit slaat werkelijk alles. De brandweer is nog nergens te bekennen en dat zal maar liefst 20 minuten duren voor deze in het stadion aanwezig waren. De brand is geblust maar er blijf nog lang grote rookwolken in het stadion hangen. Lang is onduidelijk wat er verder ging gebeuren, zal de wedstrijd nog gespeeld worden?, na anderhalf uur wordt de wedstrijd definitief afgelast. De gevolgen zijn duidelijk, 28 gewonden die zich moesten laten behandelen, grote chaos en natuurlijk de geldelijke schade voor de club. De oorzaak laat zich niet moeilijk raden, want de combinatie van wcpapier en sigaret of een aansteker laat zich niet moeilijk raden. Wie hebben na de brandstichters verder schuld?, die vraag gaat komende tijd zeker beantwoord worden. Verhalen over onkunde van de servicemensen welke het vuurtje bij het doel verder aanwakkerden door alles blij elkaar te vegen, dichte nooduitgangen en halfvolle brandblussers moeten zeker onderzocht worden. Maar ook FC Groningen zelf moet zich te rade gaan waarom ze het toelieten dat er zoveel (12.000 rollen) rollen wcpapier het stadion in mochten. In Italie is het gebruik van wcpapier bij wedstrijd allang verboden vanwege het brandgevaar!. Kortom een zwarte dag voor FC Groningen en de echte supporters die gezien de omstandigheden nog veel en veel minder had kunnen aflopen…







5 opmerkingen:

Anoniem zei

Echt belachelijk...en dat noemt zich fan!!! Wie steekt nou zijn eigen stadion in de fik? Echt gestoord!!!
Voor mijn neefje was het een bijzondere dag. Hij mocht namelijk aan de hand van Edgar Davids het veld op lopen, maar het mooie moment duurde helaas niet lang... Want niet lang daarna, begeleidde Edgar Davids hem ook weer richting de catacombe.

Michel zei

Hele opluchting, zag een foto van een gewonde die op je leek..Goed dat je er nog bemnt!

Anoniem zei

TUIG IS HET!!!!!

Anoniem zei

wat een klote middag
bijna levend verbrand door een of merdere sukkels die het leuk vinden om hun eigen stadion af te fikken dit is niet leuk meer aktie met t-shirt is leuk rellen kan nog maar je gaat tog niet je eigen stadion in de fik zetten en daarmee je eigen volk in gevaar brengen.

Anoniem zei

Sukkels!