dinsdag 2 januari 2007

Rechtvaardig

Het nieuwe jaar is begonnen zonder Saddam Hoesein, Al is die dood hij blijft nog steeds het nieuws domineren. Irakezen regeringsvertegenwoordigers die met hun nieuwste mobieltjes het laatste momenten van Saddam de Sadist vastleggen. Daarbij wordt hij bespot door zijn beulen en andere aanwezigen. Helaas voor hem kreeg hij niet de vuurpeloton maar werd dus eenvoudig weg opgehangen. De doodstraf voor dit beest vindt ik meer dan terecht, het is alleen jammer dat hij er zo makkelijk bij weg komt. Niet als je zijn bespotters mag geloven, dan is het de hel wat hem te wachten staat. Saddam was nog niet uitgehangen of heel Nederland had er wel weer iets over te zeggen. Zalm noemde het barbaars zelf vergetend dat hij vele burgers financieel de nek heeft omgedraaid afgelopen jaren. Links vond zus en rechts zo kortom de gebruikelijke kreten die je in een beschaafd land als de onze kan verwachten. Koerden en nog meer Irakezen waren dronken van geluk want zij waren eindelijk verlost van hun kwelgeest de moordenaar van hun familieleden. Wie zijn wij dan eigelijk om daar een oordeel over te vormen? Elk land heeft zijn wetten en gebruiken, en vaak vergeten we dat we zelf ook nog de doodstraf hebben gekend. Dat gaat niets eens zover terug in de tijd, er zijn voorbeelden genoeg te bedenken. De tweede wereldoorlog kende ook verschillende beesten.

Robert Lehnhoff was tijdens de oorlog in Groningen vrij berucht, deze Duitser voerde en ware schrikbewind uit in het Scholtenshuis (locatie Vindicat) Niets was hem te gek om informatie uit arrestanten te krijgen. Vele Groningers vonden de dood door zijn toedoen. Tijdens de bevrijding werd hij en zijn handlangers opgepakt en ter dood veroordeeld. In 1949 ging hij vergeefs in cassatie tegen zijn doodvonnis. Hij ontliep zijn straf echter niet en werd op 24 juli 1950 geëxecuteerd op het kazerneterrein aan de Hereweg in Groningen. Hier voor werd de weg afgesloten om de massaal toegestroomde toeschouwers op een afstand te houden. Deze toeschouwers zochten toen een stukje gerechtigheid voor wat hun en hun familie aangedaan is. Hetzelfde is recentelijk dus gebeurt in Irak, een stuk rechtvaardiging door het beest wat gedood heeft zelf te doden. Je kan dan zeggen dat je dan net zo bent als het beest, maar in dit soort gevallen ligt het anders. Wat moet je met zulke mensen om die levenslang vast te houden, in het geval van Saddam zal dat alleen maar spanningen geven in het land. Nu zijn er ook verhoogde spanningen maar dat ebt wel weg op den duur. Dat zal niet gebeuren wanneer het beest ergens voor altijd wordt opgesloten. Voor de slachtoffers is het een klein stukje gerechtigheid……


Maurice had in elk geval weer iets om te peilen, uit zijn nieuwste peiling kwam naar voren dat de meeste Vvders en Geert Wilders fans voor de doodstraf van Saddam waren, gek he????????

Geen opmerkingen: