vrijdag 15 juli 2005

14 juli Dankzij internet

juli 1974

7 - Nederland verliest de finale van het WK voetbal in (en van) West-Duitsland met 2-1 ondanks een vroege voorsprong door een benutte penalty (Johan Neeskens) in de eerste minuut.
15 - De Grieks-Cypriotische guerillabeweging, die streeft naar aansluiting van Cyprus bij Griekenland (enosis), pleegt een staatsgreep tegen president-aartsbisschop Makarios, die op het nippertje weet te ontkomen. Turkije reageert onmiddellijk met een invasie op het noordelijk gedeelte van het eiland ter bescherming van het Turkse deel van de bevolking.
20- Er werdt een klein rood jongetje geboren
21 - De Belgische wielrenner Eddy Merckx wint de Ronde van Frankrijk.
23 - Na een ballingschap van elf jaar komt de Griekse ex-premier Konstantios Karamanlis terug in Athene, waarmee een definitief einde komt aan het kolonelsregime. Ook beroemde ballingen zoals componist Mikis Theodorakis, de actrice Melina Mercouri en de politicus Andreas Papandreou keren weer naar Griekenland terug.

Verdere opmerkelijke nieuwsfeiten in 1974


mei

29 - Feyenoord wint als eerste Nederlandse voetbalclub de UEFA Cup. De tegenstander in de finale is het Londense Tottenham Hotspur. In Londen speelde Feyenoord door doelpunten van Wim van Hanegem en Theo de Jong met 2-2 gelijk, maar thuis in De Kuip winnen de Rotterdammers met 2-0 door treffers van Wim Rijsbergen en Peter Ressel.

augustus

8 - De Amerikaanse president Richard Nixon verschijnt op TV en verklaart "... en daarom zal ik morgenmiddag aftreden als president". Dit was meteen de ultieme consequentie van het bekende Watergateschandaal.
31 - De populaire zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee maken hun laatste programma. Per 1 september wordt een nieuwe wet van kracht die medewerking aan uitzenden vanaf zee verbiedt. De Belgische zeezender Radio Mi Amigo gaat wel door met uitzenden en doet dat met in Spanje opgenomen programma's.

De albumtop 10 zag er toen als volgt uit:

Jesus Christ superstar - Original Soundtrack
Introspection - Thijs van Leer
Vroeger of later - Robert Long
In the still of the night - Jack Jersey
Band on the run - Paul McCartney & Wings
Ella - André Moss
Hot Baker - The George Baker Selection
Rock your baby - George McCrae
Love in your eyes - The Cats
Greatest hits - Demis Roussos

Geen opmerkingen: