zondag 3 juli 2005

3 juli 2005 LIVE 8

Vandaag was het eigelijke en bijzondere dag, voor de meesten mensen was het een gewone zaterdag. Een zaterdag waarin men zn autos was, boodschappen doet of gewoon gaat hardlopen. Wat deze dag nog een beetje extra bijzonder maakt was LIVE 8. Precies 20 jaar na het eerste legendarische Live Aid concert in het Wemblyestadion in London organiseerde net als toen Bob Geldof een uniek concert om aandacht te vragen voor de ellende in voornamelijk Afrika. Dit is helaas weer noodzakelijk, want na die 20 jaren zijn er weinig positieve dingen gebeurt in Afrika. Onlangs is de concert van 13 juli 1985 op dvd uitgebracht. Bij het uitbrengen hiervan heeft Bob Geldof zich waarschijnelijk achter de oren gekrabt en besloot daarom om live 8 te organiseren, een concert in 10 steden over de hele werreld, de steden vertegenwoordigen de G8 dat zijn de 7 rijkste landen en rusland. G8 bestaat dus uit: Japan, Usa, Canada, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italie en Rusland. In die landen werd er in de hoofdsteden een concert georganiseerd om aandacht te vragen voor de ellende in Afrika. De ellende die onvoorstelbaar is, de ellende is haast al normaal geworden is, de ellende die een vaste prik op het journaal is geworden en de ellende die vergeten wordt, vooral na het afschuwelijke drama in Azie. Ik heb zelf in 2001 met eigen ogen gezien wat armoede is in Afrika, welke enorme verschillen er zijn en wat voor misbruik er gemaakt wordt. Nadat er zoveel ellende op tv voorbij geschoten is is het haast onvoorstelbaar dat er nog mensen in Nederland zijn die denken dat Afrika een land is, of niet eens weten welke landen er tot het continent behoren!

Met muziek kan je veel bereiken. Bijna de hele muziek wereld was wel aanwezig bij een van de concerten. Na de landen van de G8 werd er ook en concert gegeven in Zuidafrika, daar waar de opkomst tegenviel met 10 000 man. Misschien is het ook te verklaren omdat veel mensen er arm zijn. In philidelphia (usa) was met 1 miljoen bezoekers het grootste concert, kan je nagaan 1 miljoen !!!!!! In london waren er maar liefst 200.000 mensen aanwezig. Via de televisie keken alleen al in Nederland bijna 5 miljoen mensen het concert en het concert werd in bijna alle landen uitgezonden. Je kan hier bij tot conclussie komen dat Bob Geldof en de zijnen de doelstellingen gehaald heeft, namelijk aandacht vragen voor Afrika. Hopelijk komt er ook een vervolg wanneer de G8 dratische maatregelen nemen om de armoede in voornamelijk Afrika aan te pakken. Afrika de bakermat van de beschaving, waar de mensheid is ontstaan, wat nu echt aan de rand van de afgrond staat en dat al jaren geteisterd word door oorlogen, droogte, armoede, aids en andere ziekten. De G8 is just de aangewezen instantie om er wat aan te doen!!!.

Het kan niet zo zijn dat de plek waar je geboren bent bepaald of je als kind mag leven of niet. Waarom moet het zo zijn dat in het westen een kind dood gaat van de vetzucht en een kind in Afrika dood gaat van de honger? Waarom kunnen de rijkere landen niet 0,5 procent van hun netto inkomen afstaan ten behoeve van de armoede bestrijding? Als elk land dit zal gaan doen, dan heb je enorm veel geld om er iets aan te doen. Dan zit je wel met het volgende probleem, namelijk hoe zorg je er voor dat het geld bij de juiste mensen terecht komt? Naar mijn idee zal hier een aparte organisatie moeten worden ingezet (soort vn-achtig iets) die het geld beheerd en zorgt dat het daadwerkelijk op de plekken terecht komt waar het nodig is en niet in allerlei zakken verdwijnt. Een ander idee kan zijn dat elke gemeente/plaats een bepaalde dorp/plaats in Afrika adopteerd. Zo werk je kleinschalliger en kan je de problemen bij de kern aanpakken, zoals de bouw van waterpompen en ontwikkeling van landbouw. Met dit soort middlen ontwikkel je er in de landen waar het om gaat namelijke een economie, zodat men zich op den duur zelfstandig kan redden want met alleen hulp kom je er lang niet want dat is vaak een druppel op de gloeiende plaat.

Helaas zijn er (te) veel obstakels, zoals oorlogen en droogte kan je als buitenstander weinig aan doen. Wat wel kan gebeuren is bv de VN veel meer macht te geven dan nu het geval is, zodanig dat het voor de VN mogelijk is om meteen daadwerkelijk in te grijpen in gebieden waar het nodig is, zodat de situatie stabiliseert en snel weer aan de wederopbouw kan worden begonnen. Verder moet men veel meer werken met genproducten om de honger uit te bannen, want zo kan alleen op grote schaal geproduceert worden om hongersnood te voorkomen danwel te bestrijden. Verder is het uitersnoodzakelijk dat er een rem komt op het dumpen van de overschotten op de Afrikaanse markt door de EU en USA. Door het dumpen van goedkope melk, mais, rijst, vlees en groenten maak je de locale economie kapot waardoor er veel mensen in armoede leven. Het is dus aan de G8 om daadwerkelijk een begin te maken aan de einde van de mensonterende armoede in Afrika. Hopeljk denken ze niet alleen een keer aan zichzelf maar komen op voor de medemens. Daarom hoop ik ook van harte dat ze aanstaande week er een begin mee maken om te armoede uit te bannen!!!!

Helaas vermoed ik dat er over 20 jaar (wellicht eerder) weer een concert nodig zal zijn om de aandacht te vestigen op het probleem.

rogier

Geen opmerkingen: