maandag 7 november 2005

7 november 2005 Parijs

Afgelopen nacht viel er in Parijs de eerste dode na 11 nachten van onregeldheden. Duizenden autos zijn in de brand gestoken en de onrust verspreid zich naar andere steden met probleemwijken. Zoiets komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Het is begonnen toen 2 jongeren zijn omgekomen die zich in een electrahuisje zich hadden verstopt voor de politie. Dit was samen met uitspraken van minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy die de druppel deed overlopen. De uitspraken logen er ook niet om, de mininster noemde de jongeren uitschot en vond dat de wijken met harde hand moesten worden opgeruimd. De rust keert nog niet terug, in tegendeel het lijkt zich uit te breiden naar andere steden in Frankrijk. Kansloze en uitzichtloze jongeren nemen heft in eigen hand. Helaas niet op een vreedzame manier maar door middel van geweld te gebruiken. Inmiddels is het al 11 nachten onrustig, en de Franse overheid schijnt niet in staat te zijn de orde te herstellen, het wordt alleen maar erger. Er wordt geschoten, mensen worden mishandeld en vermoord. Bendes nemen de macht over in de buitenwijken van Parijs. Men zegt dat het vanuit die bendes georganiseerd wordt.

Of het echt allemaal georganiseerd is weet ik niet. het lijkt me een beetje sterk, het is meer dat de opgekropte woede van de jongeren en andere inwoners van de Ghettos nu echt los barst. Frankrijk heeft te lang niets gedaan aan de situatie van deze groep mensen. De mensen worden er gewoon aan hun lot overgelaten. Kijk maar hoe emmigranten gehuistvest worden, in slooppanden ect. De overheid keek hier nooit om of naar uit tot er van het zomer verschillende branden waren in dat soort panden. Daarbij is het ook nog es zo dat deze groep (vooral noordafrikanen) erg gedricrimineerd worden, hebben verminder kans op de woningmarkt en de banenmarkt. Verder is de reputatie van de Franse politie ook rondom slecht, om de haverklap komt er in het nieuws dat er allochtonen mishandeld zijn door de poltie, Op dit moment staat er ook 9 agenten terecht voor het verkrachten van prostituees. Dit maakt het er ook makkelijker op om de rust te doen terugkeren. Overings heeft een jongen die ook betrokken was bij de dood van de 2 jongens en zelf lichtgewond raakt verklaard dat de politie hier niets mee te maken had. Tot nu wil heeft die verklaring niets uitgehaald om de rellen te stoppen.

De overheid zal nu toch meer aandacht moeten besteden aan zijn achterstandswijken zodat het niet een vogelvrij gebied wordt. Al hoewel ik denk dat na de rellen de aandacht vanzelf wel weer verslapt en dat er weer een of ander gelegenheid komt waardoor de stoppen doorslaan. Het ergste is dat Extreem rechts in Frankrijk hier handig op in kan spelen bij de volgende verkiezingen en dat is pas eng.

Rogier

Geen opmerkingen: