zaterdag 15 juli 2006

Duiven aan het gas


Groningen lijkt op elke andere grote stad in Nederland. Een levendige binnenstad, terrasjes, veel volk op de been en natuurlijk de duiven. Ja duiven, die heb je ook echt in elke stad, nou binnenkort heeft Groningen ze niet meer. De rechter heeft vandaag vonnis over de stadsduiven uitgesproken. Ze mogen door gemeente opgepakt worden en gedood. Dat doden gebeurt door middel van vergassen. Op wat natuurbeschermers na valt niemand er mee over, want die personen die zich er eventueel gekwetst door zouden voelen zijn immers 61 jaar geleden al afgevoerd. De zaak kwam nog voor de rechter omdat natuurliefhebbers vonden dat er wel betere manieren waren dan vergassen, de rechter gaf hun ongelijk, want de alternatieven die die lui voor ogen hadden zal het 145 jaar duren voor Groningen van de plaag verlost was en dat vondt de rechter effe teveel van het goede. Er staat de gemeente niets meer in de weg om zich te ontdoen van de duiven in de stad. Niet allemaal natuurlijk, alleen de zieken en zwakkeren net als vroeger wordt er een selectie gemaakt. Ik zie het al voor me aanstaande maandagochtend komt er een mobiele rode vergaskamer de grote markt oprijden, alle duiven hebben zich verzameld en vervolgens begint er een of ander ambtenaartje aan de selectieprocedure. Daarbij staat de markt ook nog eens vol met voor en fors wat minder tegenstanders.

De voorstanders roepen met zn allen in koor ‘’ Hamas, Hamas alle duiven aan het gas ‘’ hun kan je het niet kwalijk nemen ze weten niet beter en vinden die allemaal wel spannend en het is haast een uitje. Bij de tegenstanders is de pret veel minder, bij sommigen biggelen de tranen over de wangen en onder hun zitten ook werklozen die werkloos zijn geworden omdat ze vanaf maandag geen enkele duif hoeven bij te voeren. Als ik aan het lopen ben kom ik die helden steeds tegen, met bakken voer achter op de fiets waarmee ze de duiven voeren, en zodoende de plaag alleen maar verergeren. Een plaag zijn die duiven zeker, ze neuken waarschijnlijk als konijnen, waardoor er veel te veel rondlopen in de stad. Omdat ze alleen rommel eten zoals junkfood zijn ze vaak in de dunne, heb al menig keer gehad dat een van die beesten mij geraakt heeft. Op veel plekken schijten ze alles er onder en dat is natuurlijk niet leuk meer. Ik heb het dan nog niet eens over hun hygiĆ«nische toestand, het lijken wel een beetje op de daklozen in de stad die verzorgen zich ook niet. Wat kan een duif nu schelen of hij onder de schurft of luizen of erger nog een of andere enge onbekende ziekte bv de duivenpest zit? Als hij zijn papatjes bij de febo aan de grote markt maar kan scoren toch? Tja duiven zijn gewoon hopeloos net als zwervers en ander gespuis, maar ja die vergas je niet effe in een mobiele vergaskamertje. Dat doen ze in China wel, maar ja daar hebben weer veel te veel mensen rondlopen dus daar kan het. Hier doen we hettot nu toe alleen maar met duiven, ik zelf heb niet echt hekel aan ze hoor. Alleen die keer dat er eentje tegen mijn bek aanvloog en een stel wat mijn pas gewassen ramen gingen onder schijten ja toen was er effe te veel duif..

Een vriendin vroeg me van de week om haar te komen helpen om een duif te bevrijden van de hoge en smalle binnenplaats waar het beest niet uit kon komen. Had geen zin er in, heb gewoon gezegd dat ze de gaskraan effe open moest zetten want dan was ze zo van het probleem af……..

Geen opmerkingen: