zondag 10 september 2006

Giftig

7000 zieken en een aantal doden wat waarschijnlijk nog flink op zal lopen is het trieste resultaat van het gifschandaal in Liberia. Liberia??? ja daar! Waarschijnlijk heeft daar nog niemand iets van vernomen dat er gifdampen vele mensen daar ziek maakt. Dit komt door illegale lozingen door een schip wat in handen is van een Nederlands bedrijf. Het land is in rep en roer, de regering is er zelfs om opgestapt en dan heb ik het natuurlijk over die van Liberia. Verder lijkt niemand zich druk te maken over dit schandaal. Hoe anders zal dit geweest zijn wanneer dit in de Rotterdamse haven zal zijn gebeurd. Dan waren er meteen maatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Maar tja Liberia ligt aan de verkeerde kant van de planeet en de mensen daar hebben er de verkeerde kleur.

Het doet me denken aan een gifschandaal wat Haitiaanse kinderen trof in 1996. Het Nederlands bedrijf Vos leverde een zwaar vergiftigde partij glycerine aan het Haitiaanse bedrijf Pharval dat er een hoestdrankje van maakte. Over de 100 kinderlevens waren er te betreuren. Uit onderzoek blijkt dat Vos BV wel degelijk op de hoogte is geweest dat de partij glycerine besmet was met antivries. Dit is een stof wat je nieren, hersens en lever volkomen kapot maakt. Een eerste lading werd doorverkocht aan Pharval. Een tweede lading werd kort daarna verkocht aan een Nederlandse kunststoffenproducent. Die trok na ontvangst direct aan de bel. Er was iets niet in orde met de glycerine. Vos heeft toen eenvoudigweg besloten niets te zeggen tegen het Haitiaanse bedrijf, dat de glycerine toen hoogstwaarschijnlijk nog niet verwerkt had in de koortswerende hoestdrankjes Afebril en Valodon. Vos bv heeft toen verzuimd de glycerine welke uit China kwam te testen. Waar je echt giftig van kan worden waren de reacties destijds. Vos werd volkomen ingedekt en de overheid vond het ook niet nodig om passende stappen te ondernemen. Geld speelt hier een grote rol in want dat gaat boven mensenleven. Eigelijk kan je stellen dat de chemische fabrikanten als Vos bv bloed aan hun handen hebben van talloze (onnodige) slachtoffers.

Dit was helaas niet eenmalig en het gebeurt nog steeds. Grote bedrijven dumpen hun afgekeurde en giftige medicijnen op de derde wereldmarkt zodat ze toch nog goed verdienen aan hun afgekeurde spul. Dat heet met een leuk woord medicijndumping en zo strelen de grote bedrijven hun eigen ego door dit als een soort ontwikkelingshulp te kwalificeren. Hier moet hard tegen op getreden worden vindt ik. Maar daarvoor hebben de multinationals te veel geld en te veel macht. De slachtoffers hebben daar niets tegen in te brengen, zij hebben namelijk geen stem en geen geld. Met dit schrijven verander ik er ook geen ene moer aan maar het is nu 10 jaar geleden laten we dit nooit vergeten en hun een stem geven zodat er iets tegen gedaan kan worden………..

Geen opmerkingen: