woensdag 10 mei 2006

Bomen sterven staande

Vanavond was de lang verwachte premiere van het toneelstuk '' Bomen sterven staande " in het Usva theater in Groningen. Het stuk is oorspronkelijk geschreven door Alejandro Casona als "Los Arboles Mueren De Pie" en werd voor het eerst vertoond in het Teatro Ateneo, Buenos Aires op 1 april 1949. Het stuk werd aangepast voor het theatergezelschap '' Jeuk " wat een onderdeel is van studentenvereniging Dizkartes.

het stuk gaat als volgt: Martha en meneer Tasman, twee vreemden, ontmoeten elkaar in het kantoor van een geheime organisatie. De treurige Martha is niet zonder reden naar dit kantoor gelokt en ontmoet er de directeur, die onmiddellijk voor een grote verandering in haar leven zal zorgen. Meneer Tasman is op eigen houtje naar het kantoor gekomen. Hij wil de organisatie inschakelen omdat hij diep in de problemen zit. De directeur voelt zich aangetrokken tot de zaak en is bereid te helpen, maar hij voorvoelt ook dat dit een lastige opgave wordt. Een klus als deze is nog nooit eerder geklaard en brengt hoge risico’s met zich mee. Eenmaal aan de zaak begonnen, kan de organisatie niet meer terug. De in zijn eigen leugens verstrikte Tasman lijkt niet alleen zijn vrouw, maar ook de organisatie, de directeur én Martha, mee te slepen in zijn ondergang…

Opvallend was het sterk begin van het stuk, Helena gespeeld door Marlene Kleine begon zeer gedreven aan haar deel van het toneelstuk, vol overtuiging en passie zette ze de rol van Helena als een keiharde bitch die de ander wel effe zal vertellen hoe het moest. Ze speelde het met veel overtuiging zoveel dat ik in het begin haast medelijden kreeg met haar tegenspeelster (Felisa/Genoveva?) Ook in de rest van het stuk was ze duidelijk en scherp aanwezig. De andere spelers deden ook goed mee, en dat maakte het stuk tot een groot kijk en luister plezier. De afwisseling door de vertellers (Simon en Tom) maakte het stuk extra boeiend. Verder was het zeer gedurfd en knap te noemen dat een van de speelster (naam ?) wat coupletten zong van een Spaanstalig lied, zoiets moet je maar net durven. Alhoewel het de eerste avond was lieten de spelers zich niet leiden door de zenuwen en werkten als profs en gepassioneerd hun show af. We kunnen wat Helena (Marlene Kleine) betreft na volgende week wanneer de voorstellingen van deze schow afgelopen zijn spreken van een nieuwe Gerda Havertong. Tot slot is het haast zeker dat wanneer deze groep spelers bij elkaar blijft, wij nog veel leuke voorstellingen van kunnen verwachten.

De volgende voorstellingen zijn op:
11 mei UsvaTheater en
12, 13 en 14 mei Prinsentheater te Groningen.

Voor meer informatie zie: http://www.jeuk.dizkartes.nl

Geen opmerkingen: