dinsdag 20 juni 2006

Een grote boef

Vandaag kwam Charles Taylor de Liberiaanse ex-dictator aan in Nederland. Niet om vakantie te vieren, maar om berecht te staan voor het oorlogstribunaal. Hij staat terecht voor de misdaden tegen de menselijkheid in Sierra Leone Maar zijn lijst van misdaden is lang, en kan eigelijk in een adem genoemd worden met Idi Amin de gevreesde dictator van Oeganda. Na een staatsgreep door Taylor wat 150.000 doden eiste kwam hij met een voor geregistreerde verkiezingen met een grote meerderheid aan de macht, een van de vele bizarre verkiezingsslogans van Taylor was: „Hij doodde mijn moeder,hij doodde mijn vader maar ik stem voor hem”. Onder de doden zijn veel kindsoldaten die door zijn rebellenleger onder dwang moeten meevechten. In Sierra Leone steunt Taylor de gevreesde rebellenleger RUF met alles wat hij heeft. Ook in die oorlog vallen veel doden, en zijn kinderen het slachtoffer. In zijn eigen land Liberia voert hij een schrikbewind. En door de sancties van de VN wordt de situatie van het gewone volk met de dag nijpender. Een tweede burgeroorlog leidt het vertrek in van Taylor. Deze vlucht naar Nigeria. Dat land weigert hem uit te leveren behalve als Liberia er om zal vragen. Dat laatste gebeurt want. mevr. Ellen Johnson-Sirleaf, de nieuwe, democratisch gekozen president van Liberia dient een verzoek in bij de Nigeriaanse regering om Taylor uit te leveren aan Liberia. Uit veiligheid overwegingen staat Taylor nu terecht in Den Haag.

De ouders van Taylor zijn directe afstammelingen van vrijgelaten slaven die Liberia stichten als eerste zelfstandige zwarte staat. Taylor voegde Ghankay toe aan zijn naam om een band met de inheemse Afrikanen uit te drukken. Kindsoldaten noemen hem ook wel Pappie. Dezelfde Afrikanen die hij later op grote schaal zal uitmoorden en zich verrijkt door middel van diamantsmokkel. Het is jammer dat hij hier terecht staat, het zal een echte showproces worden en een straf uit komt rollen die in geen verhouding staat met de vergrijpen die Taylor gepleegd heeft in Liberia en Sierra Leone. Naar mijn idee wordt er teveel geld aan gespendeerd om dit soort beesten te berechten. Beesten zijn dit soort figuren inderdaad. Een andere benaming kan ik er niet voor bedenken. Een man die zoveel op zijn geweten heeft, zoveel onschuldigen de dood heeft in gejaagd en zich verrijkte met de ellende van een ander verdient geen showproces. Ik vindt dat ze de berechting daar hadden moeten doen, en hem op zn minst de doodstraf moeten geven. Hier voor het Internationale strafhof zal hij misschien levenslang krijgen. Tja levenslang in een Gevangenis in Nederland? Levenslang in de watten worden gelegd? Daarom vindt ik de strop voor zon beest het beste. Maar los je daar mee iets op? De overlevenden, de kindsoldaten, de verkrachten tja die hebben pas levenslang en hun pijn en verdriet haal je niet weg door enkel een strop aan te trekken. Waar je hem wel mee pakt is hem financieel uitkleden tot op het bot. Het geld en de goederen gebruiken voor de overlevenden. Daarna wegschoppen in een donker hol waarvan het luikje 2 keer daags open gaat voor het eten. Laat hem daar 20 jaar in de ellende en geef hem daarna alsnog een kogel!. Maar ja dan ben je net als hem en dat willen we nooit zijn toch???????

1 opmerking:

Michel zei

De doodstraf is geen oplossing, kijk naar Amerika. En Nederland wil 'm niet gevangen zetten alleen berechten, daarna gaat hij naar een ander land om zijn straf uit te zitten. Maar die zal inderdaad in geen verhouding staan tot zijn misdaden..