zaterdag 3 juni 2006

We leren het nooit!

Vandaag kwam er verontrustend nieuws naar buiten, tegelijkertijd bevestigde het voor mij al het gene wat ik vermoedde. Uit een representatieve enquête van onderzoeksbureau Motivaction onder 1020 Nederlanders blijkt dat de helft van de Nederlanders uiterst negatief tegenover de Islam staat. Verder staat een kwart uiterst negatief tegenover allochtonen, ze vinden ze lui, onfatsoenlijk, Crimineel en onverdraagzaam. Schrikbarend is dat van die groep tien procent zelfs uitgesproken racistisch is. Die groep voelt zich superieur aan allochtonen. Deze groep denken dat Nederlanders slimmer zijn dan allochtonen. Met discriminatie hebben ze geen probleem en bij ontslag moeten allochtonen volgens hen als eerste op straat worden gezet. Naast deze groep van de zogeheten hardkern racisten heb je nog een grotere groep van 17 procent wat zelf aangeeft te discrimineren op grond van geloof, afkomst en geaardheid. Deze laatste groep komt er niet openlijk vooruit terwijl die eerste groep het juist wel doet. Deze groep zijn vaak jongeren tussen de 14 en 25 jaar met vaak niet meer dan een middelbare opleiding en kicken op status en aanzien binnen een groep. Verder ziet 80 procent van de ondervraagden de multiculturele samenleving als een bedreiging.

Het is natuurlijk lachwekkend dat mensen zich superieur voelen over een ander. Dat doet mij weer terug denken aan de jaren 30 en 40. Was het Duitse Germaanse volk ook niet superieur en stond het boven alle andere rassen? Schijnbaar hebben die 25% niet zitten opletten bij geschiedenislessen. Gezien hun opleidingsniveau zal je het niet verbazen, maar waarschijnlijk ligt het meer aan andere aspecten zoals de vriendenkring en opvoeding. Een jongere met WVO kan net zulke denkbeelden hebben als eentje die alleen LBO heeft afgemaakt. Waar baseren zij hun meningen op? Alleen op de allochtonen die de Telegraaf halen? Hun allochtone buurman vergetend? die hard werkt en evengoed er iets van probeert te maken, het is namelijk erg makkelijk om alleen de rotte appels eruit te halen. Maar ja die rotte appels halen wel het nieuws. Is het gewoon dronkemanspraat of gaat die haat dieper?. Is het misschien het onbekende wat hun angst inboezemt? Is die haat misschien georganiseerd? In een tijd werden de Lonsdale jongeren ook onder de loep genomen, uit onderzoeken bleek dat die niet extreemrechts of gewelddadig zijn. Dat die figuren dan toch bij extreemrechtse incidenten betrokken zijn is dan ook erg vreemd te noemen. Zelf heb ik het idee dat de haat in bepaalde groepen stelselmatig opgevoerd wordt. Niet alleen door leden binnen een groep zelf maar ook de media en zeker de politiek hebben hier een grote bijdrage aan. Het verklaart wel de populariteit van figuren zoals Verdonk. Je hoort mensen vaak zeggen dat ze er genoeg van hebben, waarvan denk ik dan? Genoeg van hun kortzichtigheid?. Zelf denk ik dat die mensen moeten leren om eens verder te kijken dan hun neus lang is, maar dat is voor velen te moeilijk vrees ik.

Leven we nu echt in een samenleving waar het ieder voor zich is? Zijn we dan zover gezakt? Trouwens niet alleen in Nederland speelt het maar in meerdere Europese landen is het extreemrechts in opkomst. In Belgie stemden alleen al 1 miljoen mensen op een extreemrechtse partij. Dit heeft ook te maken met het opkomende terrorisme wat bepaalde gevoelens oproept, men vergeet al snel dat niet elke baardmans of burka een terrorist(e) is. Zegt een onderzoek als deze dan wel echt iets? . Wat kan je representatief noemen? Als je 2000 jongeren alleen in Rotterdam ondervraagt krijg je een hele andere uitslag dan wanneer je er 2000 uit Groningen ondervraagt. Uitgaande dat het onderzoek representatief is dan zal je kunnen zeggen dat er een bom ligt onder de maatschappij. Die bom tikt door, en kan door een kleinigheid tot uitbarsting komen. Misschien wel als Oranje in het WK eruit ligt of als er een bekend figuur neergeschoten wordt door een allochtoon. Krijgen we dan hier ook Parijse toestanden in de grote steden? Alleen wij zelf met elkaar kunnen er voor zorgen dat zon bom niet tot uitbarsting komt. WIJ Ongeacht kleur, geloof, geaardheid of wat dan ook…….

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ben het er helemaal mee eens hoor,
de mensen moeten even verder kijken dan hun neus lang is en ook eens de positieve dingen vermelden en niet alleen de negatieve en zeker een beetje verdraagzamer zijn

Anoniem zei

Nice! Where you get this guestbook? I want the same script.. Awesome content. thankyou.
»

Anoniem zei

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»

Anoniem zei

Your website has a useful information for beginners like me.
»