donderdag 15 juni 2006

Vroeger

Vandaag liep ik weer eens door de stad geld uitgeven, tja je moet de economie ook een beetje een impuls geven. Terwijl door mijn buurt weer naar mijn huis liep verdwaalde ik bijna in vroeger met mijn gedachten. Vroeger was alles beter, mooier, groter en spannender. De buurt waar ik nu woon staan maar liefst 4 scholen die ik bezocht heb, niet dat ik nergens te handhaven maar die verschillende scholen stonden toevallig in nou bij elkaar in de buurt. De scholen zijn nu op een na allemaal woningen/appartementen geworden. De school op de Ossenmarkt waar ik de kleuterklas doorlopen heb staat me op een of andere manier nog goed in het geheugen. Maar dat komt denk ik hoofdzakelijk door de krakende houten trap die je moest nemen als je naar de klas wilde. Ik was toen een echte held, en dus was het logisch dat die trap mij angst inboezemde. Ik was toen 3,5 toen ik er terecht kwam en toen leken al die gebouwen, de stad enorm groot, de Martinitoren leek tot de hemel te komen en de taxirit van Groningen naar Slochteren was toen nog een heuse wereldreis. Het was zeker allemaal spannend, de bom kon elk moment vallen en paars en oranje waren de gangbare kleuren en van de spacecake stond er maandelijks in de Libelle. Pa en ma hadden beiden lang haar, en van paint it black weet ik nu nog letterlijk de tekst. Ban de bom en weg met de kerk dat waren een van de vele boodschappen. Ja vroeger was een heftige tijd.

Op een andere school een straatje verder dan ik woon, waar nu ook mensen in wonen herinner ik me nog leuke dingen. Ik als enige jongen in een klas vol meiden, 25 stuks, nou ja het waren niet allemaal stukken hoor maar laten we zeggen dat de helft er wel mee door kon. Ik voelde me net als Mohammed van hier naast, alleen ik moest het toen met 25 ontmaagden. Toen was ik nog echt een jochie met een middenscheiding en zelfs met een bril. Juf Biel wie orde in het zooitje ongeregeld probeerde te krijgen, haar naam werd ook vaak misbruikt maar ja eigen schuld wie neemt ook zon naam. Het was een ruige tijd, bij ruzies trokken de meiden elkaar de haren uit het hoofd, tja dat waren toen nog eens vechtpartijen , nu durft niemand meer uit angst voor een aangifte. Maureen die altijd naast me zat was ook een van de opvallendste in de klas, niet de leerprestaties maar ik geloof dat zij het WK te laat komen moeiteloos gewonnen zal hebben. Maar ja hasj en school is vaak niet een juiste combinatie. Toen maakt het niet uit, want de bom kon nog elk moment naar beneden komen. Dat was vroeger en vroeger komt nooit meer weer. Nu ben ik een ouwe lul (zal je denken) die een beetje neuzelt over vroeger. Ja een echte ouwe lul, want de middenscheiding is al jaren geleden verdwenen. Als excuus gebruik ik het gat in de ozonlaag maar. Als een ouwe lul loop ik door de buurt waar ooit mijn lagere school ben begonnen, de middelbare school gevolgd heb en nog wat opleidingen afgerond heb. Al die meiden en anderen figuranten van vroeger zijn verdwenen alleen deze ouwe lul loopt er nog steeds te dwalen in vroeger………..

Waar vroeger de luis heerste woont nu een stel rijkeluisjees, dat was vroeger maar vroeger dat komt noooooit meer terug…..

Geen opmerkingen: