donderdag 9 maart 2006

Vino Romantico

Vandaag las ik weer eens over een leuk onderzoekje, altijd leuke bezigheidstherapie voor wetenschappers, politicologen en in dit geval vino-logen. Je kent ze wel die vinologen, dat zijn mensen die zich bezig houden met wijn. Wijn in al zijn facetten, het drinken, de soorten, het bewaren en noem maar op. Deze vinologen houden jaarlijks een onderzoek om te kijken hoe het staat met het drinken van wijn in Nederland. Nu blijkt dat we vorige jaar weer meer wijn hebben gedronken dan het voorgaande jaar want vorig jaar hebben Nederlanders gemiddeld per hoofd van de bevolking 21,3 liter wijn gedronken. Dat is 0,7 liter per persoon per jaar meer dan in 2004 en 4,7 liter meer dan tien jaar geleden. Tja een redelijk gemiddeld lijkt me toch? vooral als je het uitsmeert over de 12 (en voor sommige 13de maand) maand uitsmeert, en dat weer per week dan blijft er zelfs niet van over. Ook is uit onderzoek gebleken dat de heersende wijnlanden zoals Frankrijk en Italie het minder goed doen op de wijnmarkt, nieuwkomers zoals Zuid-afrika en de Zuid-Amerikaanse landen doen het bijzonder goed. Hier in Nederland blijf het wijngebruik dus stijgen terwijl het gebruik van wijn in Frankrijk en Italie juist naar beneden gegaan is. Dronken de Fransen in 1970 per persoon nog 109,1 liter per jaar, anno 2003 was daar nog 48,5 liter van over. De Italianen zakten in die periode van 113,7 liter naar 47,5 liter wijn per burger per jaar.

Genoeg cijfertjes en feitjes, hebben jullie wel eens afgevraagd hoe ze aan die cijfers komen? Nou ik heb wel een vermoeden. Die vinologen staan gewoon bij de glasbak te turfen, je hebt ze vast wel eens gezien. Gekleed in typische groenlinks kledij zoals een slobbertrui, wollensokken en sandalen weer of geen weer ze staan er! let de volgende keer maar eens op. Ze lossen elkaar af, ze kennen de vaste klanten van de glasbak. 'Daar komt die bekakte student, dat worden vast weer 11 flessen rood. Het neukertje van op de hoek 3 rose en 2 wit. Dan natuurlijk de uitkeringtrekkers niet te vergeten, die kennen ze allang bij naam en weten rotzooi en niet rotzooi van de familie en dat is natuurlijk ook niet gek want die komen immers elke dag, en altijd tijd voor een praatje. Ik denk dat ik zelf wel boven het gemiddelde uit kom, eigelijk drink ik alleen nog maar wijn, dus geen bier of van die ingewikkelde coktails. Zeg nu zelf samen met een sma een fles rode wijn leegdrinken is toch toppunt van romantico?, en zeg eerlijk een halve liter bier uit een beugeltje doet echt niet, tenminste heb van niemand gehoord dat an het bier nog geneukt is. Ja dat met die wijn is toch het mooiste wat er is???? Ja dat heet romantiek of beter gezegd romantico, kaarsje en kaasje bij en de rest komt vanzelf.

Guus Meeuws, had dat inderdaad al goed door met zijn fles wijn en die sexy kledingstukken op de vloer na zijn nacht....................

Rogier

1 opmerking:

Michel zei

Ik zal meer wijn drinken,
kom ik ook eens aan de vrouw :-)