woensdag 15 februari 2006

De Duivelsverzen

Het gedoe om de spotprenten lijkt geen einde aan te komen, er vallen nu zelfs doden bij de verschillende demonstraties in de wereld. Het is te gek voor woorden, dat mensen met geweld hun mening gaan staan te verkondigen. Deze mensen doen nu wel erg hun best om te laten zien dat de Islam een geloof vol met geweld is. Het wordt op deze manier ook steeds moeilijker voor de goedwillende Moslim. De wereld ziet zijn vooroordelen weer bevestigd. Dit soort gewelduitbarstingen om niets is niet iets nieuws, daarvoor hoeven we niet eens zo ver terug in de tijd.

In 1988 kwam Salman Rushdie met zijn boek " De duivels verzen". In zijn schrijfstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven dus zo ook met het boek '' De duivelsverzen". Hierin beschreef hij een legende over profeet Mohammed. In een van zijn openbaringen waren er 3 heidense godinnen aan hem verschenen, die godinnen werden vereerd door een belangrijke stam waar Mohammed graag de steun van wilde winnen om zijn leger te laten groeien. In een latere openbaring zal blijken dat de 3 godinnen door de duivel naar hem waren gezonden. Van dit verhaal komt niets terug in de Koran of in andere geschriften, maar mocht het verhaal waar zijn dan kan de Koran verder ook berusten op invloeden van Satan. Iedereen die over dit verhaal vertelt of schrijft krijgt de eeuwige vervloeking over zich heen. In 1988 barste de bom, en overal gingen moslims gewelddadige demonstraties demostraties organiseren, en er vielen toen ook verschillende doden wereldwijd. Op 14 februari 1989 sprak Ayatollah Khomeini (Leider van Iran) een fatwa over hem uit die zijn executie aankondigde. Hij bood een premie van 3 miljoen dollar voor de persoon die Rushdie en zijn uitgever zou vermoorden. Rushdie dook toen onder en de Britse regering biedt hem vandaag de de dag nog steeds bescherming.

Tijden leken te veranderen, Khomeini overleed en de fatwa werd uiteindelijk in 1998 onder de toen nieuwe president Mohammad Khatami ingetrokken. Anderen waren het hier niet mee eens en in 1999 zette een Iraanse stichting nog een prijs van 2,8 miljoen dollar op het hoofd van Rushdie. Dus de tijd veranderd overal maar behalve in Iran. Het trieste is dat deze week de Fatwa nog eens werd herbevestigd door de nu zittende Iraanse President Mahmoud Ahmadinejad. Dus volkomen terug bij af. Iran staat overigens al tijden in de belangstelling door weer met kernenergie te spelen, de holocaust af te doen als een fabel. Extremisten zoals Khomeini en Ahmadinejad misbruiken in feite de Islam om een verdere verdeeldheid in de wereld te zaaien. In veel Islamitische landen bestaat geen democratie, misschien wel een schijndemocratie maar geen echte democratie. Hierdoor kan je ook veel makkelijker een volk (dwingen) zover te krijgen dat men mee doet aan massa demostraties om alleen een paar spotprenten. De mensen zelf hebben die spotprenten of het boek van Rushdie nog nooit gezien of gelezen, maar doen waarschijnelijk alleen maar wat hun is opgedragen. Dat is dom, zeer dom zal je denken. Waarschijnelijk hebben ze geen keuze, want welke nuchter denkende moslim of Moslima haalt het in zijn hoofd om zich druk te maken over een mening van een ander?????

Trouwens een ding snap ik helemaal niet, Rushdie is vorig zomer getrouwd met met Padma Lakshmi een Indiaas model en actrice. Hoe krijgt hij dat wel niet voor elkaar met zulke zware beveiliging, of zal zij misschien in een verboden film hebben gespeeld?.........

Rogier

5 opmerkingen:

Anoniem zei

"In veel Islamitische landen bestaat geen democratie, misschien wel een schijndemocratie maar geen echte democratie"


Noem er één waar wel fatsoenlijke democratie is..

Rogiers wartaal zei

euh.............
euh.............

Marokko schijndemocratie?

Nee kan er niet een bedenken :)

Anoniem zei

het is een rare en wrede wereld.....ik snap er niets van

Rogiers wartaal zei

Sorry Martine de wereld zelf is niet wreed en apart, ja misschien draait hij soms wat te hard. DE mensen die er op zitten maken er een puinhoop van

Ruurd zei

Ik ken een andere Lakshmi (Jaya). Je kunt twee nummers van haar gratis downloaden bij amazon.com. Ook in een westers oor klinkt het als muziek in de oren.